Különböző antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek az asztalon: kurkuma, halolaj, paradicsom, chilipaprika, kurkuma, áfonya, gránátalma, szeder, málna, dió, eper, fokhagyma, csokoládé és kávé.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek meggátolják az oxidációs folyamatokat. Az oxidációs folyamatok során szabad gyökök keletkeznek, amelyeknek sejtkárosító és sejtpusztító hatásuk van, ezen kívül számtalan életfunkciót képesek meggátolni. Az oxidációs folyamatok szerepet játszanak a szív- és tüdőbetegségek, a rák kialakulásában és az öregedési folyamatok felgyorsításában. Okozhatnak még szürkehályogot és krónikus megbetegedéseket is. Az antioxidánsok megvédenek bennünket ezektől az oxidációs folyamatoktól. A legfontosabb antioxidánsok az A-, C- és E-vitamin, a karotinoidok (béta-karotin, lutein és likopin), a flavonoidok és a szelén. Antioxidánst a szervezetünk is előállít, de táplálékokból is fel tudjuk azokat venni.

Különböző antioxidánsok léteznek, amelyek a különböző típusú szabad gyökök ellen képesek védelmet nyújtani. Az E-vitamin például megakadályozza a C-vitamin és a béta-karotin oxidációját, míg a szelén és az E-vitamin felerősítik egymás hatását. A bioflavonoidok pedig fokozzák a C-vitamin hatását és annak lebomlását képesek meggátolni.

Vannak olyan antioxidánsok – vitaminok, flavonoidok –, amelyeket csak növényi táplálékokkal tudunk bevinni a szervezetünkbe, míg vannak olyanok, amelyek az emberi szervezetben képződnek, például az antioxidáns hatású enzimek.

Miben van béta-karotin? A narancssárga és sárga zöldségekben és gyümölcsökben. Lutein a sötétzöld színű zöldségekben, míg likopin például a paradicsomban. E-vitamin-források: olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, zöldségek, gyümölcsök, búzacsíra. Sok C-vitamint tartalmaznak a citrusfélék, a csipkebogyó, a leveles zöldségek, a paprika, a paradicsom. A-vitamin-források a tengeri halak, az állati belsőségek, a tojássárgája, a tej és a tejtermékek. Miben található antioxidáns hatású ásványi anyag? A gabonafélékben, az olajos magvakban és a hüvelyesekben.

Amennyiben nem viszel be elegendő vitamint és ásványi anyagot a szervezetedbe, úgy jelentősen lecsökkenhet a teljesítményed. Ha valamilyen testmozgást végzel rendszeresen, akkor szervezetednek több antioxidánsra lehet szüksége, hiszen az edzés megnöveli az oxigénfelhasználást és így több szabad gyök keletkezhet. Egyes kutatások azonban arra világítanak rá, hogy rendszeres edzéssel erősíthető a test antioxidánssal működtetett védelmi rendszere, és ez képes semlegesíteni az edzés során keletkezett szabad gyököket.

Naponta legalább öt adag zöldség- és gyümölcsfogyasztás lenne az ideális, hogy a szervezetedet elegendő antioxidánssal lásd el. De hogyan kell elképzelni egy-egy adag zöldséget és gyümölcsöt, vagyis mi számít egy adagnak? Például egy deciliternyi gyümölcslé, vagy egy közepes méretű gyümölcs, vagy egy negyed csésze aszalt gyümölcs. Egy adagnak számít továbbá két csésze nyers leveles zöldség, vagy másfél csészényi főtt zöldség.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*