Egy női és egy férfi lábát látjuk, mindkettő fűzi futócipőjének fűzőjét.

A túlsúly rengeteg egészségügyi problémával jár. Tudósítások szerint évente mintegy 2,8 millió halálos áldozatot követelnek világszerte a túlsúly és kóros elhízottság okozta komplikációk. Az érintett emberek testtömegindexe, a BMI 25 és 29 között van, szakértők szerint ez a túlsúlyosság BMI-tartománya. Hazánk lakosságának mintegy 27%-a kórosan elhízott, és sokan felismerték már, hogy ez a betegség halálos lehet. A túlsúlyos emberek általában alvászavarokkal, légzési nehézségekkel küzdenek, hajlamosabbak a megbetegedésre és krónikus fáradtságban szenvednek. Önbecsülésük alacsony, hiszen a média a sovány emberek szépségét hirdeti, és abnormális állapotként hangsúlyozza az elhízottságot.

Számos tényező okozhat kóros elhízottságot. Egyik az, ha az ember többet eszik, mint amennyit a normális anyagcsere során feldolgoz, ami súlyfelesleghez és a zsír felhalmozódásához vezet, jellemzően a has tájékán. Más esetben az elhízás genetikai eredetű, vagyis az érintett nem feltétlenül eszik sokat, mégis lassú az anyagcseréje és az emésztése. Sokaknál a két tényező kombinációjáról van szó, amihez az ülő életmód is nagyban hozzájárul. Utóbbi kevés testmozgással és az edzés hiányával jár, de jellemző a jóléti társadalmakban élő emberekre is, akik a kisebb távolságokat is hajlamosak autóval megtenni. A rendszeres testmozgás azonban hatékony hízás ellen.

A kocogás a kóros elhízottság leküzdésének egyik leghatásosabb fegyvere. Legtöbb esetben nem szükséges bérletet váltani az edzőterembe, kocogni lehet a lakóhely környezetében is. Ugyanez vonatkozik a gyaloglásra. Egyik említett edzésforma sem időigényes, napi 20 perc mozgás már rendkívül látványos eredményt hoz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*