Futópályán ül magába roskadva egy fiatal lány sportfelszerelésben.

A depresszió egy nagyon komoly betegség, amely kezelés nélkül súlyos formát is ölthet. A depressziós személy sokszor érzi magát szomorúnak, elesettnek és szép lassan kezdi elveszíteni az érdeklődését minden iránt. A depressziós személynek nemhogy fogyókúrázni nincs kedve, de sokszor még magához az élethez sincs elég ereje. A betegség kellemetlen tüneteit nem csupán gyógyszerekkel lehet enyhíteni, hanem néhány fontos szabály betartásával is. A depressziós személynek kerülnie kellene az alkoholfogyasztást és a túl sok koffeinbevitelt, hiszen ezek csak felerősítik az amúgy sem kellemes szimptómákat, melyek hatással vannak az agy működésére és hangulatingadozást idéznek elő.

Érdekes tény, hogy a mai rohanó életmód okolható azért, hogy egyre több elhízott és depressziós ember él szerte a világon. A depressziós betegek sok esetben evésbe fojtják a bánatukat, így egy idő után jelentős súlygyarapodással kell számolniuk. Viszont a betegséggel küzdő személy lelkiállapota, hangulata ingatag, így nagyon nehezen lehet vele erről a témáról, vagyis a fogyókúráról, a helyes táplálkozásról beszélgetni, hiszen könnyen megsértődik és negatívan értékeli a tőlünk hallott jó tanácsokat, vagyis hogy tartson mértéket az evéssel és próbáljon valamilyen módon a súlyfeleslegétől megszabadulni. Pedig valahogy közölni kell a beteggel, ha nem jó úton halad, mert a depresszió mellett az elhízás réme is fenyegetheti, amely további betegségeket generálhat a szervezetében. Persze a kettő, a depresszió és az elhízás nem jár feltétlenül együtt, de sok depressziós személy küzd súlyfelesleggel és sok elhízott ember válik egy idő után depresszióssá.

Azt bizonyára megtapasztaltad már, ha kicsit rosszabb a kedved, akkor nehezebben szánod rá magad a testedzésre, viszont a mozgás után sokkal jobb a hangulatod. Nos, ez a mozgás hatására a szervezetben felszabaduló endorfinnak, vagyis boldogsághormonnak köszönhető. Kutatások igazolják, hogy még a súlyos depressziót is képes enyhíteni a rendszeresen végzett, mérsékelt intenzitású testmozgás. A depressziós személynek tehát nem őrült és drasztikus fogyókúrába kell kezdenie, hiszen ez a szervezetének sem tesz jót, és el is kedvetlenítheti, ha nem sikerül a kitűzött célokat elérni. Nem beszélve arról, hogy a fogyókúra időszaka is nagyon megtépázza bárki lelkivilágát, vagyis az ételmegvonás vagy az ételadagok drasztikus csökkenése szintén sodorhat bárkit letargikus állapotba. A depressziós személy esetében viszont az a cél, hogy jobb kedvre derüljön.

Nagyon fontos, hogy a depresszióval küzdő személy megreformálja kicsit az étkezését és rendszeresen végezzen valamilyen testmozgást, de olyat, amelyet örömmel végez, és amelyhez van elég ereje és kitartása. Kutatások igazolják, hogy már heti három alkalommal végzett aerobic is akár ötven százalékkal képes lecsökkenteni a depressziós tüneteket. De más edzéstípusok, például a futás vagy a kerékpározás is segítséget nyújthat abban, hogy a betegség tünetei enyhüljenek vagy akár meg is szűnjenek.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*