Félbevágott citrom mellett pipettás barna üvegcse, melyben átlátszó folyadék van.

Az emberi szervezet több módon veheti fel a vitaminokat és az ásványi anyagokat. Egy részéhez hozzájut az elfogyasztott ételek által, a hiányzó mennyiség pedig pótolható étrend-kiegészítőkkel. Gyógyszert vagy vitamint beszedni különböző formákban lehet, az egyik legelterjedtebb mód a folyékony változat bevitele. Vajon a folyékony vitaminok előnyei messze felülmúlják a hátrányait? Egyáltalán vannak hátrányai? Olvass tovább, és megtudod!

Egyszerűbben felvehető gyermekek által

Ugyan rosszabb az ízük, mint a különféle ízesítéssel kapható tablettáknak, nagy előnyük viszont, hogy könnyebben felszívódnak. Tabletta esetén nagyobb a fulladásveszély, nem minden gyermek tudja lenyelni, ezért gyermekeknél nem ez a vitaminfelvétel legjobb módja. Felnőtteknél is okozhat problémát a tabletta formája, ha nem tudják lenyelni vagy megemészteni.

A folyékony vitamin hatásosabb

A folyékony halmazállapotnak köszönhetően a vitamin azonnal a véráramba kerül, és 90-98%-ban felszívódik, hasznosul. Koncentráltsága általában háromszor-ötször magasabb a tablettákénál, így jóval hatásosabb, és nagyobb biológiai aktivitást biztosít.

Összefüggés az antioxidánsok és a folyékony vitaminok között

Gondolkodtál már azon, hogy a folyékony vitamin tartalmaz-e antioxidánsokat? Az A-, C- és E-vitamin kitűnő antioxidáns, és általában megtalálható az étrend-kiegészítőkben, de mi a helyzet a folyékony vitaminokkal? A válasz a kérdésre egyértelmű igen. A folyékony vitaminok mindenképpen tartalmaznak antioxidánsokat, különben nem lennének elég hatékonyak más vitaminokhoz hasonlítva. Ne feledd, hogy a legfontosabb antioxidánsokat – az A-, C- és E-vitamint – a szervezet nem képes önállóan előállítani, ezért az étrend szerves részét kell képezniük. Az antioxidáns a legjobb fegyver az oxidáció káros hatásai ellen, és egyben a rákos megbetegedések megelőzésében is fő szerepet játszik. Hiánya esetén gyengébbek vagyunk és kevésbé egészségesek.

Folyékony vitamin kontra emésztőnedvek

Sokan azért nem szeretik a folyékony vitaminokat, mert elterjedt az a tévhit, hogy az emésztőnedvek elpusztítják a vitaminokat és ásványi anyagokat minden olyan anyaggal együtt, melyet nem ismernek fel az emésztési folyamat során. Valójában ennek az ellenkezője igaz. Az emberi emésztőrendszer sokkal könnyebben fel tudja dolgozni a vitaminokat és az ásványi anyagokat folyékony, mint szilárd halmazállapotban, vagyis tabletta vagy kapszula formában.

A pirulát vagy tablettát teljes mértékben meg kell emészteni ahhoz, hogy a szervezetben hasznosuljon. Felvehető tápanyagokra kell bontani, különben csak mintegy 30%-a hasznosul. A folyékony vitaminokat az emésztőrendszer sokkal jobban és egyszerűbben képes feldolgozni. Mivel ez esetben az emésztés nem mechanikus, becslések szerint a vitamin 90%-a hasznosul a szervezetben. Ne feledd, az emésztőrendszer feladata nem a vitaminok és ásványi anyagok elpusztítása, hanem azok a szervezet számára hasznos anyagokká történő átalakítása, végeredményben ennek köszönhetően javul az egyén egészségi állapota.

Mérgező a folyékony vitamin?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy a folyékony vitaminokban található kolloid ásványok károsak-e vagy sem. Az igazság az, hogy a növények és gyümölcsfélék is tartalmaznak ilyen ásványokat. Az almában például 3-5 mg alumínium van, ez az anyag nagyon nagy mennyiségben megtalálható a föld felszínén. Mégsem hallod soha, hogy az alma veszélyes lenne az egészségedre, nem igaz? Éppen ellenkezőleg, általában azt hallod, hogy az alma az egészség csodaszere. Ugyanez a helyzet a folyékony vitaminokkal is. Kis mennyiségben nem feltétlenül veszélyes a kolloid ásvány az emberi egészségre, egyébként is szinte mindenben megtalálható, ezért teljesen elkerülni nem lehet.

Te választasz

Végeredményben te döntöd el, hogy folyékony vagy tablettás vitamint fogyasztasz. Csak az számít, hogy te melyiket részesíted előnyben, és melyik válik be neked.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*