Kockacukrok emelkedő oszkopba rakva, mellettük egy piros, felfelé mutató nyíl.

Sajnos a vércukorszint sok tényező miatt emelkedhet meg. Nem is gondolnánk, de sok olyan táplálékot fogyasztunk a mindennapok során, amelyek úgynevezett rejtett cukrot tartalmaznak, és ezek bizony hatással lehetnek a vércukorszintünkre, amelynek állandó és folyamatos ingadozása jelentősen megnöveli a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

Az egészséges reggeli, amely nemcsak fehérjét, hanem zsírt és szénhidrátot is tartalmaz, jelentősen csökkenti az esélyét a vércukorszint ingadozásának. Ez a probléma elsősorban azoknál alakulhat ki, akik kihagyják a reggelit. A vércukorszint folyamatos ingadozása pedig egy idő után megnöveli a kockázatát a cukorbetegség kialakulásának. Egy vizsgálat során kiderült, hogy ennek a veszélynek nem csupán a nők vannak kitéve, hanem a férfiakat is éppen úgy érintheti ez a probléma.

Több tanulmány számolt be arról, hogy a mesterséges édesítőszerek sem egészségesek, ezek is veszélyt jelentenek az egészségre. Egereken végeztek kísérleteket, amely során beigazolódott, hogy a mesterséges édesítőszert kapott egerek esetében sokkal nagyobb mértékben megemelkedett a vércukorszint, mint azon egerek esetében, akik cukros vizet kaptak.

Az édesítőszerek megváltoztatják a bél baktériumflóráját, ami pedig hatással van arra, hogy a szervezet hogyan dolgozza fel a glükózt. Ezzel egyáltalán nem azt sugallják, hogy akkor ezentúl térjünk vissza a cukros italok fogyasztásához, de úgy tűnik, hogy a mesterséges édesítőszer sem egy jó alternatíva. A legjobb az lenne, ha drasztikusan csökkentenénk a cukor fogyasztását, és amit lehet, cukor és édesítőszer nélkül fogyasszunk.

Egyes kutatások arról számoltak be, hogy a zsírbevitel is hatással lehet a vércukorszintre. Egy kutatás során megállapították, hogy azon személyek körében, akik zsíros ételt fogyasztottak, az étkezés utáni vércukorszintjük mintegy 30 százalékkal volt magasabb, mint azoknál, akik nem zsíros ételt kaptak a vizsgálatot végzőktől.

Egyes személyek esetében a kávé még akkor is drasztikusan megemelheti a vércukorszintet, ha egyébként abban nincs is sok cukor . Úgy látszik egyeseknél a koffein ilyen hatást gyakorol a vércukorszintre.

Amennyiben valaki csak keveset, mondjuk, 4-5 órát alszik naponta, az is emelheti a vércukorszintet. Ennek az a magyarázata, hogy a kevés alvás megemeli a szervezet stressz-szintjét, ez pedig negatívan hat a vércukorszintre.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*