Pulzus és kalóriaégestés mérése edzés közben.

Az emberek többsége időhiányban szenved. Ráadásul sokan egyre frusztráltabbak, hiszen a mérleg bizony egyre több súlyfelesleget jelez, viszont se idő, se energia nem jut már az edzésekre. Mindenki tudja, hogy ebben a jó időben a világ egyik legjobb dolga a szabadban edzeni, azonban sokan még mindig csak álmodoznak arról, hogy a jövőben rendszeresen mozogni, sportolni fognak. Pedig itt az ideje, hogy elkezdd. Fitneszguru is a segítségedre lehet és javaslatokat ad arra vonatkozólag, hogyan tudsz minél több kalóriától megszabadulni.

Amennyiben mégis ráveszed magad az edzésre, kalóriát szeretnél égetni és több gyakorlatot is csinálsz abban a 30 vagy 40 percben, amelyet az edzőteremben töltesz, akkor először mindenképp a kardioedzést válaszd, amely után jöhet a többi, például egy jó kis súlyzós edzés. Kutatások igazolják, hogyha például a futást is beiktatod az edzésprogramodba, jóval több kalóriát tud a szervezeted elégetni, így jó, ha edzésedet mindig kardiogyakorlatokkal indítod.

A kalóriaégetéshez az egész testedet át kell mozgatni. A legtöbb kardioedzés csak az alsó testre fókuszál, viszont ha sok-sok kalóriát szeretnél elégetni, akkor fontos, hogy a felsőtestre is koncentrálj. Például futás előtt emelgess súlyokat vagy végezz gyakorlatokat az evezőgépen, ugyanis minél több izmodat mozgatod meg, annál több kalóriát fog a szervezeted elégetni.

Növeld az edzésed intenzitását. Lehet, hogy egy ideig hatásos volt, ha ötször körbefutottad a parkot, de egy idő után muszáj kilépned a komfortzónádból, hiszen csak így leszel képes eredményeket produkálni. Fuss emelkedőn, vagy legyen egy-egy egykilós súlyzó a kezeidben. Vagy a lassú futást váltsa fel a tempósabb futás. Mindegy, hogy mit csinálsz, csak ne mindig ugyanazt! Lehet, hogy a teknős megnyeri a lassúsági versenyt, de a nyuszi sokkal több kalóriát képes elégetni.

Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy az edzés közben hallgatott zenének, pontosabban a zene tempójának milyen hatása van a kalóriaégetésre. Férfiaknak szobabiciklizniük kellett, közben lassú tempójú zenét hallgattak. Testük ebben az esetben sokkal kevesebb kalóriát égetett el, mint mikor egy pörgősebb zene hallatára gyorsabban kezdtek el pedálozni, ami több kalóriafelhasználással járt együtt.

Az intervall edzés az egyik legjobb kalóriaégető módszer. Mit is jelent ez? Ha például csak futni szoktál, akkor néha csak gyalogolj. Ha lassú tempóban szoktál gyalogolni, néha gyorsíts. Vagy ha szobabiciklizel, akkor 5 percig tekerj lassú tempóban, majd három percig válts gyorsabb tempóra.

A következő kardioedzésnél figyelj a légzésedre, minden mozdulatodra, és arra is, hogy minél több végtagodat és izmodat átmozgasd. Hiszen a tested minél több része van mozgásban, annál több kalóriától leszel képes megszabadulni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*