2. trimeszterben lévő kismama lassan kocog.

Sok esetben hallani azt a kismamáktól, hogy nem mernek edzeni, mert féltik a bennünk növekvő magzat egészségét. Így aztán a kilenc hónap alatt rengeteg súlyfelesleget szednek magukra, persze tisztelet a kivételnek. A nők többsége azokat a várandós hölgyeket is különféle jelzőkkel illeti, akiknek fontos a testedzés még a terhesség ideje alatt is. Pedig nem kellene elítélni azokat, akik áldott állapotban mozognak, csak a szabályokat kell betartani és akkor garantáltan semmi baja nem esik sem a kismamának, sem a magzatnak.

Amennyiben a várandós kismama nem szeretné feladni korábbi életvitelét, vagyis másállapotában is szeretne futni, mindenképpen kérdezze meg erről az orvosát. Általában azoknak a kismamáknak nem javasolják a megerőltető testmozgást, akik ikreket várnak, vagy korábban volt már vetélésük, vagy a kismama hozott már világra koraszülött babát, vagy valamilyen olyan betegségben szenved, amely kizáró ok a testmozgásra, vagy ha egész egyszerűen nem okoz örömet a mozgás. A veszélyeztetett terhesség ideje alatt általában nem szokták javasolni a futást az orvosok, de más lehetőségek azért még vannak a test átmozgatására és karbantartására.

Sajnos sok hölgy fél attól, hogy túl sok súlyfelesleg lesz rajta az utolsó trimeszterre, így csak azért vágnak bele a testedzésbe, amikor kiderül, hogy gyermeket várnak, hogy csak nagyon keveset hízzanak. Ez nagyon rossz döntés. A terhesség nem a fogyásról szól, hiszen a legfontosabb, hogy a magzat minden szükséges tápanyagot megkapjon és jól érezze magát az anyaméhben. A kemény edzések ártanak mind a mamának, mind a babának, így ezeket hanyagolni kell. Áldott állapotban nem szabad erőltetni a testedzést, így a futást sem, ha a kismama gyakran érzi kimerültnek és fáradtnak magát.

Egyesek még akkor sem hajlandók lemondani a futásról, ha a terhesség ideje alatt kisebb-nagyobb egészségügyi gondjaik vannak, amelyekről mélyen hallgatnak az orvosuk előtt is, hogy még csak véletlenül se legyenek eltiltva a testmozgástól, az edzéstől. Ilyen egészségügyi probléma lehet például a szédülés, a gyakori méhösszehúzódások, a vérnyomás-ingadozások vagy éppen a hüvelyi vérzés, váladékozás. Pedig ezeknek a hölgyeknek tudniuk kellene, hogy már nemcsak önmagukért felelősek, hanem a bennük növekvő kisbabáért is, akinek joga van ahhoz, hogy mindenből, így a törődésből is a maximumot kapja. Áldott állapotban már semmi sem lehet fontosabb, mint a saját és a bennünk növekvő új jövevény egészsége.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*