Fiatal nő fut egy emelkedős úton hideg időben.

Nőként nagyon sajnálom azokat a nőtársaimat, akik a menstruáció idejét rémálomként élik meg, mert már előtte is szenvednek a tünetektől, azon a bizonyos néhány napon pedig csak a „túlélésért” küzdenek, és nemhogy edzeni, de sok esetben még élni sem nagyon van kedvük. Aztán vannak olyan hölgyek, akik ugyan észreveszik, hogy éppen menstruálnak, de nagyjából ugyanúgy zajlik az életük, mint más napokon. És a legszerencsésebbek egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy éppen havi ciklusuk van, hiszen semmiféle panaszuk nincs, számukra ez a néhány nap pontosan ugyanolyan, mint a többi.

A premenstruációs tünetegyüttes, vagy más néven PMS igenis megviseli a legtöbb nőt, akkor is, ha nem produkálják az összes tünetet. Azonban a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, hogy lefekszünk, és egész nap csak pihenünk, hiszen ettől a tünetek még nem fognak megszűnni, sőt, akár még fokozódhatnak is. Főként azért, mert ilyenkor az elménk is megviccelhet bennünket, hiszen azért bújunk ágyba, mert fájdalmaink vannak, viszont ezzel felerősítjük a panaszainkat, hiszen tudatosan és tudat alatt is a testi tüneteinkkel foglalkozunk. A mozgás azonban több ok miatt is segít abban, hogy átvészeljük ezeket a nemszeretem napokat.

Ezzel kapcsolatban kutatást is végeztek. A vizsgálatok azt igazolták, hogy azok a nők, akik a menstruációs ciklusuk alatt mozogtak, futottak, sokkal enyhébben érezték a tüneteket, mint például haspuffadás, alhasi görcsök vagy éppen mellérzékenység. Ezekre a nőkre kevésbé volt jellemző a menstruáció ideje alatt oly jellemző idegeskedés és feszültség, köszönhető ez a testmozgás hatására a szervezetükben felszabaduló boldogsághormonoknak.

Ha nőként úgy döntesz, hogy nem szeretnél lemondani a szenvedélyedről, vagyis a futásról, akkor figyelj arra, hogy a menstruáció előtti napokban meg fog növekedni az étvágyad. Nem mondom, hogy gondolkodás nélkül és sokat egyél, de kicsit ilyenkor több kalóriára van szükséged, mint egyébként. Ha nem veszel magadhoz elegendő táplálékod, akkor nem lesz elegendő energiád, így a futás sem lesz számodra olyan élvezetes.

Amennyiben a tüneteid felerősödnek és a futás sem tudja elmulasztani azokat, akkor próbálj olyan természetes anyagokat, fájdalomcsillapítókat magadhoz venni, amelyeket a természet kínál fel számunkra. Ilyenek például a gyógynövények. Fájdalom ellen nagyon jó még az olajos hal, amely omega-3 zsírsavban gazdag. A fájdalmat gyakran a szervezetben kialakuló gyulladások okozzák, melyet az omega-3 zsírsav csökkenteni képes.

Ha a menstruációs napokon gyakran küzdesz mellfeszüléssel, akkor fogyassz ligetszépeolaj kapszulát. Védened is kell futás közben a melleidet, ezért mindig viselj kényelmes és olyan melltartót, amely jól tartja a kebleidet.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*