Téli, speciális vízhatlan anyagból készült, bordázott talpú futócipő.

Ki mondta, hogy télen nem lehet a szabadban futni? Lehet, csak némi elővigyázatosságra van szükség. A havas, jeges utakon való kocogás azonban nem való mindenkinek. Általában csak azoknak a személyeknek javasolt a téli hónapokban a szabadban futni, akiket nem rettent el a reggeli csípős szél, az eső, vagy a hószitálás. A friss levegőn végzett futás nemcsak egészséges, de a téli futással javíthatod az állóképességedet és erősítheted az izmaidat is. Egy kutatás során megállapították, hogy a téli időszakban végzett futás fogyasztó hatással bír, ugyanis a hideg hónapokban jóval több kalóriát és zsírt lehet elégetni, mint a másik három évszakban. Télen nem szükséges olyan nagy intenzitással futni, elég, ha csak nem lustulsz el, karban tartod a tested, hiszen már ennyivel is sikeresen meg tudod alapozni az egész éves futóteljesítményedet.

Mire ügyelj, ha télen sem szeretnél felhagyni a futással? Először is mindig tudd, hogy milyen idő van odakinn, és ennek megfelelően válaszd ki a futáshoz az öltözékedet. Lényeges, hogy a bemelegítésről soha ne feledkezz meg, hiszen ilyenkor sokkal merevebbek az izmaid, és a bemelegítéssel elkerülheted az esetleges sérüléseket. Másfelől pedig a tested is felmelegszik.

Télen nagyon fontos a réteges öltözködés és a meleg ruházat. Válassz olyan öltözéket, amely melegen tartja a testedet és elvezeti az izzadtságot. Védd a fejedet, a kezeidet, a lábaidat és a nyakadat is a metsző hideg ellen, hiszen ezeken a testrészeken a legnagyobb a hőveszteség. Éppen ezért nem árt, ha sapkával, kesztyűvel és egy meleg sállal is felvértezed magad. A futócipő kiválasztásánál az alábbi szempontokat vedd figyelembe: tartsa melegen és szárazon a lábaidat, legyen stabil, vagyis a jeges, havas utakon ne csússzál el benne. Ezért a legjobb megoldás, ha vízálló és bordázott talpú futócipőben fogod róni a kilométereket.

Télen ugyanúgy szükséges pótolni a folyadékveszteséget, mint a nyári kánikulában. A hideg levegő belélegzése ugyanis dehidratációt okozhat. Ezért mindig vigyél magaddal vizet és futás közben is igyál egy-két kortyot a palackból.

Kocogás után végezz nyújtó gyakorlatokat. Mivel az edzés követően le fog hűlni a tested, ezért rögtön futás után zuhanyozz le és húzz száraz ruhát a megfázás elkerülése érdekében. Zuhanyozás után pedig kortyolgass el egy csésze forró, mézzel és citrommal ízesített gyömbérteát.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*