Két üveges joghurt az asztalon, mellette régi stílusú kisknaál és kockás konyharuha.

A joghurt egy nagyon egészséges táplálék, persze leginkább csak a natúr változatai és nem azok, amelyek cukrot, színezéket és egyéb adalékanyagot tartalmaznak. Joghurtot már csak azért is érdemes fogyasztani, mert majdnem minden vitamin és ásványi anyag megtalálható benne. Van benne B-, C-, D- és E-vitamin, illetve kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, króm és foszfor. A joghurtban olyan baktériumok is megtalálhatók, amelyek az emberi bélrendszerben is jelen vannak. Bélflóránk tele van olyan hasznos mikroorganizmussal, amelyek elősegítik az egészséges emésztést és immunrendszerünk zavartalan működését. Azonban ha ezek a mikroorganizmusok nem tudják ellátni a feladataikat, akkor ez a különféle baktériumok és gombák elszaporodásának kedvez, amely számtalan komoly betegséget indukálhat az emberi szervezetben. Többek között ilyen az emésztési zavar, bőrbetegség vagy allergiás reakciók. A natúr joghurt viszont képes arra, hogy helyreállítsa a mikroorganizmusok egyensúlyát, amelyek így zavartalanul végezhetik munkájukat a jövőben.

Miért is olyan jó rendszeresen joghurtot fogyasztani? Erősíti az immunrendszert, szerepet játszik a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Segítséget nyújt a gyomor- és bélpanaszok orvoslásában, mind a hasmenést, mind a székrekedést is képes orvosolni. Megszünteti a has puffadását, csökkenti a koleszterinszintet, és rendszeres fogyasztása elősegíti, hogy szervezet hatékonyabban tudja felvenni és hasznosítani a különféle tápanyagokat. Egyes feltételezések szerint még a magas vérnyomás megelőzésében is szerepet játszik és jó közérzetünk lesz tőle. Ez annak köszönhető, hogy jelentősen lecsökkennek vagy meg is szűnnek az emésztési problémáink, márpedig az emésztéssel összefüggő gondok a hangulatunkra is erőteljesen hatással vannak. Még a gyomorfekélyes állapotból is könnyebb kilábalni rendszeres joghurtfogyasztással.

A Kalifornia Egyetem kutatói egy kísérletet végeztek. A vizsgálati személyeknek naponta két pohár joghurtot kellett elfogyasztaniuk 4 hónapon keresztül. A kutatásban részt vevő alanyoknak az immunsejtjei olyannyira megszaporodtak, hogy a vírusos és bakteriális fertőzések elkerülték őket.

Egy másik kutatás során futókat vizsgáltak, vagyis megnézték, hogy milyen hatással van a szervezetükre a rendszeres joghurtfogyasztás. A futók immunrendszere egy intenzív futóedzést követően jelentősen meggyengül, illetve a kimerítő edzés a bélflórájukat is jelentősen megviseli, a tápanyagok nem képesek hatékonyan felszívódni, és még az emésztésük is romlik. Viszont amikor rendszeresen joghurtot fogyasztottak, akkor nem kellett ilyen és ehhez hasonló problémákkal számolniuk.

A különféle vizsgálatok tehát azt támasztják alá, hogy a prebiotikumokkal és a probiotikumokkal teli natúr joghurtok mennyi jótékony hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Érdemes tehát megszívlelni a szakemberek tanácsát, és naponta legalább egy pohár joghurtot elfogyasztani, ezzel ugyanis sok betegséget előzhetünk meg. Ha nem szereted a natúr joghurtot, akkor dobd fel az ízét némi idénygyümölccsel és egy kevéske mézzel.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*