Egy csokornyi friss sárgarépa az asztalon.

Kiskorában biztos mindenkinek volt a környezetében legalább egy olyan felnőtt, aki azt próbálta elhitetni, hogy azért együk meg a sárgarépa-főzeléket vagy a nyers répát, hogy jobban tudjunk fütyülni. Felnőttként már nem hiszünk ebben, azonban a felnőttek jobban is szeretik a sárgarépát, mint a gyerekek, hiszen nagyon jól tudják, hogy ez a narancssárga zöldség mennyire hasznos az egészségre nézve.

A sárgarépa és a laborértékek

A sárgarépa egyik csodálatos tulajdonsága, hogy segíthet a koleszterinszint csökkentésében. A sárgarépa nagyon sok rostot tartalmaz. A rost jelentős hányada oldható rost, amelynek a nagy része pektin. A pektinről pedig bebizonyosodott, hogy segítséget nyújthat a koleszterinszint csökkentésében.

A rákos sejtek ellen

A sárgarépával kapcsolatban több tudományos kutatást is végeztek. A tanulmányok arról számoltak be, hogy a sárgarépa különösen nagyon hasznos lehet a tüdőrák megelőzésében. A sárgarépa karotinoidokat tartalmaz, amelyek képesek a daganatos sejtek pusztulását okozni. Ezzel szemben a szintetikus béta-karotin étrend-kiegészítőket nem javasolják a dohányosok számára.

A-vitaminban gazdag

A sárgarépa nagyon gazdag vitaminokban, különösen az A-vitaminnak kiváló forrása. Az A-vitamin egy remek antioxidáns vitamin, amelynek kiemelkedő szerepe van a szem egészségének fenntartásában. Segíthet megakadályozni a szürkehályog, a makuladegeneráció kialakulását, sőt éjszakai vakság esetén is nagyon hasznos lehet, ha naponta elrágcsálunk egy-egy sárgarépát.

Szellemi épség

Ahogy idősödünk, úgy a memóriánk állapota is romolhat. Azonban ez nem törvényszerű, hiszen egyes természetes táplálékok – mint például a sárgarépa – nagyon sokat segíthetnek abban, hogy még idősebb korunkban is szellemileg épek maradjunk. A sárgarépa vitaminjai, főként az antioxidánsai serkentik az agy működését.

A vércukorszintre is hat

A cukorbetegség egy komoly krónikus betegség. Mivel a sárgarépa antioxidáns vitaminokban gazdag, így a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is segíthet megakadályozni.

Csökkenti a csontritkulás kockázatát

A sárgarépa még a csontok megerősítésében is aktívan részt vesz. Az egészséges csontok számára vitamint és ásványi anyagot nem tartalmaz ugyan nagy mennyiségben, hiszen itt csak a C-vitamin- és a kalciumtartalmát lehet kiemelni, azonban minden olyan táplálékkal segíthetünk a csontok megerősítésében, amely tartalmaz valamennyi csonterősítő tápanyagot.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*