Felkantározott lovak egymás mellett, rajtuk lovasok.

Idén is megrendezésre kerülnek Füzesgyarmaton a Lovasnapok, amelyre nagy-nagy szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt. Legyen szó kisgyermekes családokról, fiatalokról vagy az idősebb korosztályról. A program célja az utánpótlás nevelése és képzése, a hagyományok megőrzése és a fogatsport népszerűsítése.

A program keretében versenyzési lehetőséget biztosítanak az amatőr sportolók számára is. A Lovasnapok versenyzői idén is – csakúgy, mint szinte minden évben – részt vesznek akadályhajtásban és díjhajtásban, de a maraton sem maradhat ki a programok sorából. A Lovasnapok alatt megtekintheted a fogathajtást, de a díjugratás is a program egyik kiemelkedő eleme, amely megyei bajnokság is egyben. A versenyszámok között sem kell attól tartani, hogy a látogatók unatkozni fognak, hiszen a szünetben is sok-sok érdekességgel és látnivalóval szórakoztatják majd a nagyközönséget. A lovas torna mindig le szokta nyűgözni a látogatókat. A bemutatót többnyire mindenki csendben és szájtátva szokta végignézni, mert egyszerűen fantasztikus produkciókat szoktak évről-évre előadni. A fogat-lovastorna is hasonló reakciókat vált ki a közönségből, de a csikósbemutató is nagy érdeklődésre tart számot. A gyerekek már tavaly is kipróbálhatták a népi játszóteret, amelyet a kézműves egyesület hozott létre.

Amennyiben néhány napot szeretnél Füzesgyarmaton eltölteni, akkor nem árt néhány információt megtudnod a településről. Füzesgyarmat Szeghalomtól északra fekszik, a Sárrét közepén. A grófi Blankenstein család 1817-től élt ezen a településen. A család uradalmi házát kastéllyá építette át egy építészmester. A család számára csak a II. világháborúig adott otthont a kastély, később elmenekültek innen. A kastélyt az orosz csapatok felrobbantották. A hatvanas évek elején kutat fúrtak a kastély kertjében, a feltörő víz 62 Celsius fokon „zubogott”. 1969-ben meg is nyitotta kapuit a régió egyik legismertebb strandfürdője. Természetesen ma már a mai kor igényei szerint van kiépítve a fürdő és környezete, amely évről-évre egyre több vendéget fogad. A strandfürdő termálvize 2003-ban gyógyvízminősítést kapott, mégpedig a „Sárrét gyöngye” elnevezéssel. 2006-ban felújították a fürdőt és a kempinget, amely még inkább megsokszorozta az idelátogatók számát. Üdülő és panzió is kialakításra került, így ha valaki nem szeretne a Lovasnapok első napján hazautazni, akkor akár meg is szállhat a fürdő közeli kempingben vagy panzióban, illetve az egésznapos program után akár meg is mártózhat a termálmedence kellemesen meleg vizében.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*