Földgömb a tányéron a menü, amely utal a világméretű problémára, az elhízásra (globesity).

Amerikában az emberek nagy része elhízott vagy jelentős túlsúllyal küzd. Nem is csoda, hiszen az emberek többsége szeret gyorséttermekben étkezni és cukros, egészségtelen üdítőket fogyasztani. Természetesen az elhízás ma már egy világméretű problémává nőtte ki magát, mert hiszen nemcsak az Egyesült Államokban, hanem szinte a világ minden táján nagyon sok elhízott ember éldegél. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO globesitynek nevezte el ezt a jelenséget. Ezt a szót a global és az obesity szavakból gyúrták össze. Vagyis ez arra utal, hogy az elhízás egy világméretű, univerzális gondnak számít, amelyet sürgősen orvosolni kellene.

Az elhízás az egészségtelen életmód miatt alakult ki, hiszen az emberek jelentős hányada még ma is egészségtelenül táplálkozik, sokan reggeltől-estig dolgoznak, rohannak, a munkájuk miatt sokat idegeskednek, és az emberek jelentős hányada képtelen lassítani felpörgött életmódján. A túlfeszített életvitelbe nem fér bele a mozgás, viszont az étkezésnek sem tulajdonítanak olyan sok jelentőséget, mint őseink. Mert hiszen a régebbi korokban a családok megadták a módját a közös, családi evésnek, a családtagok körülülték az asztalt és mindenki szépen lassan, komótosan evett, nem csak állva bekapott valamit, vagy munkából hazajövet beszaladt egy gyorsétterembe. Természetesen változik a világ, nem lehet a mostani életet a 100 évvel ezelőttihez hasonlítani, de az embereknek meg kellene érteniük, hogy egyetlen életünk van, és egyedül csak mi magunk változtathatunk az életmódunkon és a dolgokhoz való hozzáállásunkon. Nem lehet mindig mindent rohamtempóban csinálni. Ha valaki sokat dolgozik és egész nap csak siet, akkor legalább arra ügyeljen, hogy milyen ételeket vesz magához, hetente legalább egy alkalommal sportoljon valamit és szánjon időt a kikapcsolódásra, a regenerációra. Az elhízást okozhatja a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a dohányzás, de a kényelmes életforma is felelőssé tehető a gyarapodó kilókért.

Az elhízás ugyanis számos betegséget indukál a szervezetünkben. Többek között a cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri problémákat, mozgásszervi gondokat és daganatos megbetegedéseket. Mi lehet a megoldás? Nyilván ebben az esetben is a mértékletesség lehetne az egyik gyógyír a problémára. Vagyis kontrollálnunk kell magunkat az étkezések területén, és nem lenne szabad minden egyes élelmiszert gondolkodás nélkül megenni. Előnyben kellene részesíteni a zöldséget és gyümölcsöket étkezéseink során, és mindenkinek ki kellene próbálnia, hogy milyen ízletes ételeket lehet készíteni egészséges alapanyagokból is. Minden embernek meg kellene tanulnia, hogy a rohanó életmód sehová sem vezet, de ha nem is sikerül lassítani a tempón, legalább az étkezéseknek kellene megadni a módját, és családi körben, lassan elfogyasztani a reggelit, vagy legalább a könnyű és egészséges vacsorát. És a legfontosabb, hogy az étkezések alkalmával mindenki csak annyi ételt vegyen magához, amennyi szükséges, ugyanis az egyik legnagyobb gond az, hogy az elhízás a mértéktelen kalóriabevitel miatt alakul ki, amely aztán zsírpárnák formájában lerakódik rajtunk, de mi továbbra is csak egyre többet és többet eszünk, soha egy percet sem mozgunk. Ezzel elindul egy folyamat, és ebből az ördögi körből nagyon nehéz kitörni. Viszont akaraterővel és kitartással bárki kikerülhet az elhízottak táborából, és ezzel máris nagyon sokat tehet az egészségéért.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*