Kisfiú fehér atlétában feje fölé emel egy házilag barkácsolt súlyzót, mit az igazi súlyemelők.

Mit kell mérlegelni, hogyan fokozható a gyermek biztonsága? Mit tegyél, ha 6-8 év körül gyermeked edzeni és súlyzózni szeretne? Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy a gyerekkori edzés hasznos, vagy inkább árt.

Röviden és tömören szólva a gyermekkori edzés és súlyzózás hasznos lehet, néhány fontos tényezőt azonban feltétlenül figyelembe kell venni. Akárhogy is nézzük, a gyermekek nem mini felnőttek, érzelemviláguk, anatómiájuk, fiziológiai adottságaik mind eltérnek a felnőttekétől, ezért esetükben nem alkalmazhatjuk saját, felnőttekre szabott edzéstervünket.

A gyermek csontozata fejletlen, 14-22 éves kor előtt a csontváz nem éri el a teljes fejlettségi szintet. Különös figyelmet kell szentelni a lánygyermekek fiatalkori sporttevékenységének, mert a nem megfelelő mozgás egész életen át tartó káros hatással lehet a csontjaikra. Gyermekeknél a növekedés időszakában terhelés hatására gyakran fordul elő az Osgood-Schlatter-megbetegedés, vagyis csontelhalás, jellemzően a sípcsont felső részén. A gyermekek keringése is fejletlenebb a felnőttekénél, mivel kisebb izomtömeggel rendelkeznek. Kellő bemelegítés hiányában ezért hajlamosabbak a sérülésekre is.

A gyermekek sokkal kevésbé izzadnak, mint a felnőttek, ezért a hőhatásokat is rosszabbul viselik, és gyorsabban kifáradnak. Kis izomtömegük és fejletlen hormonrendszerük miatt nem erősödnek úgy testmozgás hatására és nem tudnak úgy gyorsulni sem, mint a felnőttek. Lélegzésük, szívverésük szintén eltér a felnőttekétől, ebből adódóan természetesen a teljesítőképességük is.

A súlyzózás azonban lényegesen javítja mind a fiú-, mind a lánygyermekek erőnlétét, bár ez főleg idegrendszeri okokra vezethető vissza, és nem az izomzat fejlődésével van összefüggésben, mint felnőttek esetén. A rendszeres edzés megkezdése előtt a legfontosabb teendő az átfogó orvosi vizsgálat. Magát az edzéstervet illetően pedig a legjobb 8-12 ismétlésből álló gyakorlatsor összeállítása. Az ismétlések száma illeszkedjen a terhelés mértékéhez.

Az edzések között fontos 1-2 teljes nap pihenőt tartani, edzés közben pedig az egyes gyakorlatok kivitelezésén és ne a súlyok mértékén legyen a hangsúly. Edzés előtt kötelező a bemelegítés és a nyújtás. A terhelés legyen fokozatos, heti háromnál több edzés nem ajánlott a már említett pihenőnapok betartásával. Edzés előtt, alatt és után is megfelelő mennyiségű vizet kell fogyasztani, a gyermekek ugyanis különösen gyorsan kiszáradhatnak edzés közben.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*