Sok-sok Sport szelet egymásra téve egy halomban.

Nemcsak gyerekként imádtam, hanem még most is a zöld papirosba burkolózó rumos ízű csokoládét, a Sport szeletet. Igaz, felnőttként már sokkal kevesebbszer kényeztetem magam ezzel a fantasztikus édességgel. Néha azért is engedek meg magamnak ennyi édes élvezetet, mert csokoládémajszolgatás közben révedezve nosztalgiázhatok és visszarepülhetek a múltamba, ahol cserfes kislányként rengeteg Sport szelethez hasonló csemegét ehettem, és mert számomra ez az egyik legízletesebb csokoládé, amelynek ízét akkor sem tudnám megunni, ha 100 esztendeig léteznék ezen a bolygón.

A kezdeti időkben –1953-ban – kézműves technikával készítették a 25 grammos csokoládét a Csemege Édesipari Vállalat jóvoltából. Nem is akármilyen alkalomból kreáltak ilyen finomságot, a Népstadion megnyitását tisztelték meg ezzel a pompás nyalánksággal. A csoki két jellegzetes alapanyaga a kakaó és a rum volt, zöld csomagolásán akkor még egy lendületes dobásra készülődő diszkoszvető alakja volt látható. Ez az ábra díszítette ezt a mennyei csokoládét egészen 1993-ig. Ekkor ugyanis külföldi kézbe került a csokoládés vállalat, de szerencsére a finomság jellegzetes ízvilága megmaradt, sőt újabb változatok is piacra kerültek. Megjelent az XL-es forma, amely 2002-ben XXL-re bővült, és megízlelhettük a tejcsokis variációt is. 2005-ben a Sport szelet jégkrémként is újjászületett, és el lehet mondani, hogy ez a világrajövetel nem csupán a jégrém atyjának vagy anyjának a tetszését nyerte el, hanem több millió embert is lenyűgözött. A csokoládé népszerűsége több évtizede töretlen, kelendőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az évenkénti közel 50 milliós eladott darabszám.

Amennyiben karácsonyra szeretnéd magadat, a párodat vagy a családodat Sport szelettel meglepni, akkor készítsd el te magad ezt az ínyencséget. Díszcsomagolásba burkolva akár a karácsonyfádat is díszítheted vele, de még ajándékba is adhatod, hiszen az emberek többsége mindig örülni szokott az édességnek.

A házilag készített Sport szelet hozzávalói:

  • 75 dkg porcukor (nyírfacukor)
  • 1,5 tasak vaníliás cukor
  • 22 dkg vaj
  • 30 dkg tejpor
  • 15 dkg jó minőségű kakaópor
  • egy kevés rum
  • 1,5 dl víz
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé

Elkészítése:

Egy műanyag tálban keverd össze a tejport és a kakaót. Egy lábasba tedd bele a vajat, majd kezd el melegíteni. Amikor kezd olvadozni, óvatosan add hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumot és a vizet. Folyamatosan kevergesd az elegyet, míg krémes állaga lesz. Add hozzá a kakaóport, a tejport, és csomómentesre keverd el a többi hozzávalóval. Egy kisebb méretű tepsibe tégy alufóliát, majd öntse bele az édes masszát. Aztán rakd be a hűtőbe, ahol legalább egy napig alaposan megdermed az édességed. Másnap szeleteld fel a saját készítésű Sport szeletedet és forgasd bele olvasztott étcsokoládéba. Ezzel el is készült a fenséges karácsonyi desszert.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*