Kövér és egy fitt férfi teste egymásra montírozva.

Mai rohanó világunkban mindent gyorsan szeretnénk elérni, és a legtöbb dologhoz adottak is a lehetőségeink. Szupergyors autókkal bárhová eljuthatunk, repülővel órák alatt egyik kontinensről a másikra utazhatunk, szélsebes internettel másodpercek alatt egy halom információhoz juthatunk, érzelemmentes szexuális kapcsolattal gyorsan kielégülést nyerhetünk, félkész kajákat vásárolhatunk, amelyeket csak be kell dobni a „mikróba”, és azon nyomban jól is lakhatunk. A mai kor embere türelmetlen és mindent csak sürget. Sokan vannak így a fogyókúrával is. Egész évben egészségtelenül táplálkoznak, lelkiismeret-furdalás nélkül tömik magukba a zsíros, szénhidrátdús ételeket, és aztán a lehető legrosszabb módszerhez, a villámdiétához folyamodnak.

A villámdiéta lényege, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb súlyfeleslegtől szabadulj meg. Igen ám, de ezek nagyon sok veszélyt rejtenek magukban. El sem tudod képzelni, hogy milyen káros a szervezetedre nézve, amikor hirtelen, drasztikusan a korábbinál eltérő összetételű és tápértékű élelmet veszel magadhoz, és őrült módon sanyargatni kezded a testedet. Értem én, hogy szeretnél lefogyni, mert nem akarod az egész ruhatáradat lecserélni a felszaladt kilók miatt. Azzal is tisztában vagyok, hogy a mai kor ideáljai a karcsú derekú vagy kigyúrt testű személyek. Azt is elhiszem, hogy sokat dolgozol és minden más fontosabb volt eddig, minthogy odafigyelj, milyen ételeket veszel magadhoz, mindezek ellenére mégsem ajánlom, hogy két hét alatt akarj megszabadulni testsúlyod harmadától, mivel rengeteg veszélynek teszed ki magad ezzel a durva és kíméletlen módszerrel.

A villámdiéta azt jelenti, hogy a mindennapi étrendeden gyorsan változtatni kezdesz, ami a megszokottól kevesebb energiabevitelt is jelent, így ez a vércukorszintedre lesz negatív hatással. Ne csodálkozz, hogy folyamatosan szédüléssel és rosszullétekkel fogsz küzdeni, de súlyosabb esetben akár az eszméletedet is elveszítheted.

A diétával általában drasztikusan megváltozik az ételeid kalóriatartalma, és az ételadagod is jelentősen lecsökken. Ezzel csak azt éred el, hogy jóval kevesebb mennyiségű vitamin kerül be a szervezetedbe, és az ásványianyag-ellátottság is mérséklődni fogsz. A vitamin- és ásványianyag-hiány miatt viszont komoly betegségeid lehetnek.

Ha szervezetedtől megvonod a létfontosságú tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, immunrendszered legyengül, így csökken annak ellenálló képessége a különböző vírusokkal, baktériumokkal és fertőzésekkel szemben. Mintha ez nem lenne elég, őrült fogyókúrád miatt még más betegségek is leselkedni fognak rád. Többek között ilyen az alacsony vérnyomás, a cukorbetegség, a szívroham, az epekőproblémák vagy a csontritkulás.

Lehet, hogy elkezdenek olvadni a kilók, de milyen áron? A villámdiéta negatívan hat szervezeted működésére, ami hajhullással, bőrszárazsággal, idő előtti ráncosodással jár együtt. Jó, ha tudod, hogy ezek mellett még az erőd is cserben fog hagyni. Úgy fogod érezni, hogy semmi energiád nincs, fáradt leszel, és ez a munkahelyi, illetve az iskolai teljesítményedre is ki fog hatni. A testi egészséged elkezd hanyatlani, szellemileg sem leszel a toppon, mindezt negatív hangulatod fogja megkoronázni. Egyrészt teljesen el fogsz keseredni a ritkuló hajkoronád és megfogyatkozó energiád miatt, másrészt depresszióssá válsz, hiszen minden fontos tápanyagot megvonsz magadtól a gyorsabb és sikeresebb fogyás érdekében.

A tápanyag- és energiahiány következtében a súlyod nemhogy elkezd fogyatkozni, még gyarapodni is fog, hiszen az anyagcseréd ellustul, és a zsírpárnáid sem fognak búcsút inteni neked. A gyors eredmény elérése érdekében táplálkozási zavaraid is lehetnek. Az anorexia és a bulimia olyan súlyos táplálkozási problémát takar, amely akár halálos kimenetelű is lehet. Az anorexiás személy jelentős testsúlycsökkenést képes elérni, de testképzavara miatt még így is kövérnek látja a tükörképét, ezért szinte kiéhezteti magát, és ehhez még kóros mértékű testmozgás is társul. A bulimia egy olyan súlyos kórkép, amikor a beteg falási rohamokkal küszködik, hogy aztán önhánytatással enyhítsen mardosó bűntudatán. Egy ördögi körbe csöppen, ahol két szakasz követi egymást rendületlenül. Kontroll nélküli evés, önhánytatás, mindez erős lelkiismeret-furdalással megspékelve. Mindkét betegség orvosi segítséget igényel, és nagyon nehéz belőlük kilábalni.

Légy büszke magadra, ha elhatároztad, hogy lefogysz és megszabadulsz a felesleges kilóidtól, de ezt ne a villámdiéta segítségével tedd. Táplálkozz egészségesen, változatosan, mozogj rendszeresen, és naponta lehetőleg igyál meg két liter folyadékot, pontosabban vizet.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*