Idősebb hölgy száját húzza mérlegelésnél.

Meglepő, de a gyulladás és az elhízás szorosan összefügg egymással. Az, hogy mi okozhat gyulladást az emberi szervezetben, nagyon fontos momentum, hiszen csak így tudjuk azt enyhíteni és csak így vagyunk képesek a súlyunkat kezelni, az egészségünket visszaszerezni.

Mi is az a gyulladás? Mitől és hogyan alakul ki? Sok tényező létezik, amelyek túlterhelik a testet és krónikus gyulladást okoznak. Az étrend, mint például a felesleges cukor, a magas glikémiás indexű szénhidrátok, a transz- és telített zsírok, valamint a túlevés mind-mind okozói lehetnek a krónikus gyulladásnak. A nem megfelelő táplálkozási szokások olyan gyulladásos folyamatokat indítanak el, amelyek blokkolják az anyagcserét szabályozó sejtes receptorokat, ami fokozott metabolizmust és lassú zsírbontást eredményez.

Aki sok gabonafélét fogyaszt, annál előbb-utóbb gluténintolerencia alakulhat ki. Ez pedig gyulladást okozhat a bélben, ezzel emésztési zavart és bélirritációt okozva.

A stressz a másik kiváltója a gyulladásnak. Krónikus és hosszan tartó stressz hatására szintén krónikus gyulladásos állapot jön létre, ami még hormonális egyensúlyhiányt is okozhat. Az emelkedett kortizolszint ráadásul túlzott hasi zsírral, súlygyarapodással, inzulinrezisztenciával és leptinrezisztenciával párosulhat. Az étvágy fokozatosan növekszik, az anyagcsere lassú lesz, a vércukorszint a kelleténél jobban megemelkedik és a zsírsejtek elkezdenek raktározódni.

Krónikus gyulladást a toxinok is okozhatnak, de az élelmiszerekben lévő adalékanyagok is kiválthatnak gyulladást. Mi okozhat még gyulladást az emberi szervezetben? A gyógyszerek, az alkohol, a tartósítószerek, a környezetszennyezés. Ezek az anyagok rettenetesen túlterhelik a májat, amely szervben méreganyagok halmozódnak fel. Ez viszont túlterheli a nyirokrendszert, ami tovább növeli a gyulladásos állapotot. Amikor a szervezetben krónikus gyulladásos folyamat zajlik, nagyon nehéz megszabadulni a súlyfeleslegtől, nem beszélve arról, hogy az ember egyáltalán nem érzi egészségesnek magát.

A gyulladás csökkentését el lehet érni alacsony glikémiás indexű étrenddel, amely gazdag rostokban, fitonutriensekben és élő enzimaktivitásban, ami segít enyhíteni a gyulladást és emellett az inzulinrezisztenciát is. Fogyassz minél több friss, feldolgozatlan élelmiszert, gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyest, magvakat, diófélét, sovány fehérjét és egészséges zsírokat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*