Sematikus ábra, amely a megnagyobbodott sportszívet mutatja az annak megfelelő EKG-diagrammal.

Biztos nem először hallod, hogy a sport nagyon egészséges, és nem csupán a tested, hanem a lelked is megfiatalodik, ha rendszeresen végzel valamilyen testmozgást. A versenysporttal foglalkozók és a rendszeres sportolók gyakran járnak orvoshoz és részt vesznek különféle szűrővizsgálatokon. De miért is van erre szükségük? Hiszen a legtöbben gyermekkoruk óta rendszeresen edzik a testüket, ami azt feltételezi, hogy kicsattannak az egészségtől. A legtöbb esetben ez így is van, de egyeseknél előfordul, hogy túl nagy szív dobog a mellkasukban, vagyis úgynevezett sportszívük van. Vannak olyan sportágak, amelyek óriási terhelést mérnek a szervezetre, a keringési rendszerre és ezzel együtt az emberi szervezet motorjára, a szívre is.

A sportszív mint fogalom nem új keletű, mégis csak az utóbbi időkben kezdtek vele komolyabban is foglalkozni, miután a kardiológia területén is egyre több műszer áll rendelkezésre, amellyel a szív vizsgálatát el tudják végezni.

A sportszív elsősorban az intenzívebb testmozgást végző sportolóknál alakul ki, például a testépítőknél, egy golfozónál erre vajmi kevés az esély. A sportszív azt jelenti, hogy a sportoló szíve megnagyobbodik, a szív falai pedig jelentősen megvastagszanak. Ennek a két elváltozásnak köszönhetően a szív hatékonyabban lesz képes a vért pumpálni, és a szívizomban kialakuló egyre több hajszálér sokkal több oxigénnel képes a szívet táplálni. Ezzel még nem is lenne probléma, a gond akkor kezdődik, ha egyre nagyobb és nagyobb tömegű lesz a szív, de a hajszálerek nem bírják elegendő oxigénnel ellátni a szív izomzatát. Ez nagyon súlyos betegségeket – szívritmuszavar, szívinfarktus – generálhat, ami akár a sportoló személy életébe is kerülhet. Azonban ha rendszeresen részt vesz különböző szívet érintő vizsgálatokon, akkor idejében ki tudják szűrni a problémát, és tudják elhárítani a halálos veszélyt.

Egyes szakemberek úgy vélik, hogy a sportszív szindróma igazából nem jelent veszélyt a rendszeresen megerőltető testmozgást végzőkre, és a sport abbahagyását követően a szív mérete és a pulzusszáma olyan lesz, mint aki soha nem sportolt egész életében. Ezek a szakemberek úgy vélik, hogy maga a sportszív nem okolható egy-egy sportoló korai haláláért. A hirtelen halál leginkább valamilyen háttérben megbújó és addig fel nem fedezett szívbetegség miatt következik be. A legjobb, ha minden élsportoló vagy hobbisportoló évente, félévente alaposan kivizsgáltatja magát. Akkor is, ha tökéletesen egészséges, hiszen lehet, hogy már van olyan kialakult betegsége, ami panaszt még nem okoz. Azért is érdemes a szűrővizsgálatokra ellátogatni, mert lehetséges, hogy valakinek sportszíve van, ami lehet, hogy nem jelent veszélyt és teljesen ártalmatlan, de az is lehetséges, hogy éppen a sportszív generál valamilyen komolyabb szívbetegséget nála.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*