Igazi rézvörös hajszínnel megáldott fiatal, szeplős modell.

Az, hogy milyen lesz a hajszínük, függ attól, hogy genetikailag mit örököltünk a szüleinktől. Van, akinek barna, másoknak szőke vagy fekete a hajkoronája, míg az emberek egy csoportját vörös lobonccal áldottak meg az égiek. Tudósok már régóta vizsgálják, hogy egy adott hajszín alapján meg lehet-e állapítani, hogy ki milyen betegséggel fog élete folyamán szembesülni.

A vörös hajú egyéneknek általában sokkal világosabb a bőre, mint más embereknek. A világon élő emberek közül csak mintegy 2-3 százaléknak vörös a haja, mégis elmondható, hogy a melanomás – bőrrákos – betegek 16 százaléka vörös hajzattal rendelkezik. Ez a jelenség egy génmutációnak köszönhető. Azoknak, akiknek vörös a hajuk, hófehér a bőrük és szeplők is tarkítják a testüket, negyvenkét százalékkal nagyobb az esélyük a bőrrák kialakulásának. Hiába nem teszik ki magukat ezek az emberek a napfény káros hatásainak, kutatók szerint mégis úgy viselkedik ezeknek az embereknek a bőre, mintha több éven keresztül fittyet hányva a káros UV-sugarakra, felelőtlenül állandóan csak napoztak volna.

A vörös hajúak általában csökkent fájdalomtűrő képességgel is rendelkeznek. Ezzel kapcsolatban több kutatást is végeztek. Az egyikben fogászati kezelésben részesülő betegeket tanulmányoztak. Megállapításra került, hogy a vörös hajú személyeknek volt a legalacsonyabb a fájdalomküszöbük, annak ellenére, hogy fájdalomcsillapítót is kaptak. Erre az lehet a magyarázat, hogy a génmutációnak köze van ahhoz, hogy ezeknek az egyéneknek a szervezete, hogyan bontja le a kezelés során beadott gyógyszereket.

Ahogy öregszünk, úgy megnő az esélye a különféle megbetegedéseknek. Ezek közül a szembetegségek sem kivételek. Az időseket fenyegető egyik leggyakoribb betegség a makula degeneráció. Hatvanéves kor fölött jelentősen megnő a kockázata a betegség kialakulásának, főleg, ha valaki még dohányzik is. A kutatások azt igazolják, hogy ettől a betegségtől leginkább a vörös és a szőke hajú személyeknek kell tartani. Azonban közülük is azoknak kell fokozottabban aggódni, akik korábbi éveikben, a nyári hónapokban sok időt – egy-két órát vagy annál többet – töltöttek napozással. A kutatók úgy vélték, hogy a sötétebb hajú emberek esetében nem emelkedik meg a kockázat ezzel a betegséggel kapcsolatban.

Sajnos rossz hír a vörös hajúak számára, hogy más betegség is jobban fenyegetheti őket, mint a szőke vagy sötét hajú embertársaikat. Ez pedig nem más, mint a Parkinson-kór. Az emberek hajának és bőrének színét a melanin adja. Minél sötétebb valakinek a bőre és a haja színe, annál több melanin található meg a szervezetében. Ez az, ami védelmet nyújthat ezeknek az embereknek, ellenben a vörös hajúakkal, akiknek csak kevés ilyen pigment termelődik a szervezetében.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*