Kissé kopott festésű, kék színű kettlebell golyót emel fel egy nő.

Ezt az edzéstechnikát Izumi Tabata japán professzor dolgozta ki. A kitalált új edzésmóddal az volt a szándéka, hogy a gyorskorcsolya-válogatott teljesítménye növekedjen. A kísérlet hat héten keresztül zajlott. Mi lett az eredmény? A gyorskorcsolyázók 30 százalékos teljesítménynövekedést produkáltak. Maga az edzés hasonlít az intervall edzésekhez, amely során az intenzív terhelést pihenőszakaszok váltják fel. Ennek köszönhetően a zsírégetés is sokkal hatékonyabb, mint bármilyen más edzésformánál.

A tabata módszer lényege, hogy kiválasztasz egy gyakorlatot, ezt 20 másodpercig nagy intenzitással végezd, majd tarts 10 másodperces szünetet. A gyakorlatot legalább nyolcszor meg kell ismételned, összesen négy percig, mindezt úgy, hogy az intenzív szakasz és a pihenési fázis váltakozik egymással. Ezután egy másik típusú mozgást válassz, és ezt is négy percen keresztül végezd. Olyan edzésprogramot állíts magadnak össze, amelyekben jó vagy, és amely az egész testedet, pontosabban izomcsoportodat megmozgatja, hiszen csak így van az egésznek értelme. Milyen gyakorlatokat végezhetsz? Ez lehet guggolás, felülés, fekvőtámasz vagy húzódzkodás. Mivel az edzés összesen húsz percen keresztül tart, ezért ötféle gyakorlat kiagyalására és végrehajtására lesz szükséged. Edzés előtt itt sem hagyhatod ki a bemelegítést, és az edzést mindig levezetéssel zárd. Mindig ezek adjanak keretet az edzésednek.

A tabata nem kezdőknek való, hiszen kitűnő állóképesség és jó fizikai kondíció szükségeltetik hozzá. Ha mégis kipróbálnád a japán professzor által kidolgozott edzéstechnikát, akkor először sportolj valami mást, hozd magad formába és aztán bátran belevághatsz! Mivel 20 percen keresztül elég intenzív mozgást igényel, ezért ha már nem vagy fiatal, valamilyen krónikus betegségben szenvedsz, vagy súlyproblémáid vannak, akkor sem ajánlatos ezzel a tréninggel indítanod.

Tabata professzor kidolgozott edzésprogramja megdöntötte azt a feltételezést, hogy csak a közepes intenzitású aerob edzés képes a zsírpárnák ellen felvenni a harcot. Ez közel sincs így, hiszen a professzor a módszerével bebizonyította, hogy a nagy intenzitású edzés pihenőkkel megspékelve sokkal könnyedebben elbánik a zsírpárnákkal, mint bármilyen más közepes intenzitású edzésforma. Mindemellett fejleszti az állóképességet, szépen kidolgozott, tónusos izomzattal ajándékoz meg, az erőnlétet is fejleszteni tudja, és a légzésedre, illetve a keringésedre is pozitív hatást gyakorol.

A tabata edzést végezheted fedett helyen, otthon, edzőteremben, de a szabad ég alatt is. Amikor már unod a gyakorlatokat, akkor vigyél az edzésbe egy kis színt. Használhatsz ugrókötelet, súlyzót, labdát. Használd a képzeletedet, és érezd jól magad, miközben a professzor módszerével égeted a zsírt.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*