Konyhapultra helyezettszínes paprikák után nyúl egy férfi és egy női kéz.

Szervezetünkben rengeteg élettani folyamat zajlik. Az egyik ilyen az oxidáció, melynek során szabad gyökök keletkeznek. A szabad gyökök nagyon ártalmasak, ugyanis behatolnak a sejtekbe, amelynek következtében azok szétesnek, a szövetek károsodnak, és ezek betegségeket generálnak az emberi szervezetben. Amennyiben szöveteinket valamiféle sérelem, károsodás éri, akkor az öregedési folyamatok is hamarabb beindulnak. Ennek a mértéke viszont attól függ, hogy mennyi szabad gyök végzi egyszerre roncsoló munkáját.

Az oxidációt, vagyis a szabad gyökök pusztító tevékenységét maga az ember is felgyorsíthatja, illetve siettetheti. A dohányzás, a túl sok napozás, a mértéktelen gyógyszerfogyasztás, a tartósítószerekkel teli ételek fogyasztása, a környezet mérgező anyagainak belélegzése és a túl sok stressz mind-mind elősegítik a szabad gyökök „megszületését” és elszaporodását. Mindezek mellett a mértéktelen zsír- és cukorfogyasztás, a megterhelő, nehéz fizikai munka is felgyorsíthatja a szervezetben kialakuló oxidációs folyamatot.

Mégis hogyan védekezhetünk a szabad gyökök kialakulása ellen? Mit tehetünk, hogy védelmet nyerjünk az idő előtti öregedéssel és a betegségekkel szemben? Az oxidációs folyamatok késleltetésében nagy szerepet játszanak az antioxidánsok. A legfontosabb antioxidánsnak számít az A-, C- és E-vitamin, illetve a szelén. A-vitamin-források többek között: sárgarépa, paraj, sárgabarack, sárgadinnye, sütőtök, paprika. C-vitaminban a citrusfélék a leggazdagabbak, de jelentős a csipkebogyó, a fekete ribizli, a petrezselyem, a gránátalma, a spárga, a sárgarépa, a káposzta, a karalábé, az alma és a bodza C-vitamin-tartalma is. A hüvelyesek, a zöld leveles zöldségek és a növényi olajok pedig rengeteg E-vitamint tartalmaznak. Szelén többek között a lencsében, a narancsban, az avokádóban, a citromban és a diófélékben található.

Ahhoz, hogy a szervezetünkben az antioxidáns enzimek fel tudjanak épülni, ásványi anyagokra is szükségük van. Ezek a vas, a mangán, a réz, a cink és a szelén. Fontos antioxidánsok még a karotinoidok és a bioflavonoidok. Az előzőek legfőképpen a zöld színű zöldségekben, míg az utóbbiak elsősorban a narancssárga és a piros gyümölcsökben vannak jelen. Bioflavonoidok szempontjából a legértékesebb talán az áfonya és a szőlő.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározta, hogy egy felnőtt embernek naponta mennyi zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztania. E szerint mindennap legalább 400 grammot kellene megenni ezekből az éltető étkekből, hogy egészségesek maradjunk. Egyél tehát minden nap valamilyen antioxidánsban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, hogy késleltetni tudd az öregedést, és hogy a betegségek messziről elkerüljenek.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*