Sok fekete szemes bors bambusztálban, mellette őrölt formában.

A fekete bors (Piper nigrum) nem csupán fűszerként, hanem „gyógyszerként” is szolgálhat. Fűszeres, erős, csípős ízét a borsban lévő piperin okozza. Ez a fűszer antibakteriális hatásokkal rendelkezik, nagyon jó gyulladáscsökkentő és gazdag forrása a mangánnak, a vasnak, a káliumnak, a C- és K-vitaminnak, illetve az élelmi rostoknak.

A fekete bors kedvezően hat az emésztésre. Használhatjuk hasmenés és székrekedés esetén is. Amennyiben megfelelő az emésztésünk, akkor a fogyásunk is beindulhat, így érdemes erre kiemelt figyelmet fordítanunk. Ez a fűszer elősegíti az izzadást, így segít megszabadulni a szervezetünkben jelenlévő méreganyagoktól.

Az ájurvédikus gyakorlatban borsot adnak megfázás esetén és köhögés csillapítására. Mivel köptető hatással is rendelkezik, így segít a légutakban lerakódott váladék szervezetből történő kiürülésében. A fekete bors enyhülést nyújt orrdugulás és arcüreggyulladás esetén is.

Antibakteriális hatásának köszönhetően segítséget nyújt a fertőzések leküzdésében. Csökkenti az érelmeszesedés, a stroke és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Mivel antioxidáns hatással is bír, így segít kivédeni a szabad gyökök okozta károsító hatásokat, amelyek sok komoly betegség kialakulásáért tehetők felelőssé. A fekete bors képes a káros anyagokat semlegesíteni és általa védelmet élvezhetünk a korai öregedés kellemetlen tüneteivel szemben, úgy mint makula degeneráció, öregségi foktok, ráncok vagy memóriavesztés. A fekete bors a memóriazavarok és a kognitív zavarok csökkentésében, kivédésében is a segítségünkre lehet.

A keleti orvoslás már évszázadok óta alkalmazza a fekete borsot gyulladáscsökkentésre és emésztésjavításra. A legutóbbi kutatások során azt bizonyították be, hogy a fekete bors a zsírok lebontásában is a segítségünkre lehet és ezzel a fogyásunkat segítheti elő.

A hasunkon felhalmozódott zsírt zsigeri zsírnak nevezzük. Ha rendszeresen fekete borsot fogyasztunk, ez a zsigeri zsír egy idő után „leolvadhat” a hasunkról, legalábbis egyes vizsgálati eredmények szerint. A kutatók a fekete borsnak ezt a pozitív hatását a borsban található termogén vegyület hatásának tulajdonították.

A fekete bors anyagcsere-javító hatását a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentésével képes elérni. Kísérletek során a fekete borsnak egyéb pozitív hatása is beigazolódott: normalizálta a vérnyomást, csökkentette a gyulladást és hatására a májműködés és a glükóztolerancia is javulást mutatott. A tudósok véleménye szerint a fekete bors jelentősen képes lecsökkenteni az anyagcsere-szindróma kellemetlen tüneteit. Ez azt jelenti, hogy a fekete bors gyorsíthatja az anyagcserét, így segíthet csökkenteni a hastájékon jelentkező zsírpárnákat és még a kalóriaégetésben is szerepet játszhat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*