Hegyi árnika (Arnica montana) sárga szirmú virágai.

A hegyi árnika (Arnica montana) őshazája Európában van, de ma már Ázsiában és Észak-Amerika magasabb hegyvidékein is megtalálható. Nagyon kedveli a hegyvidékes területeket. A hegyvidéken élő és dolgozó pásztorok megfigyelték, hogy a beteg, sérült állatok egykettőre meggyógyultak, amikor hegyi árnikát ettek. A hegyi árnika szára körülbelül 40-50 centiméteres és sárga fészekvirágzata van. Több területen is védett fajnak számít. A gyógynövényből legfőképpen tinktúra készül, amelyet elsősorban sebek és zúzódások gyógyítására alkalmaznak. A növény júniusban és júliusban virágzik. A gyógynövény ebben az időszakban rendelkezik a legmagasabb hatóanyag-tartalommal.

A hegyi árnika hatóanyagai a flavonoidok, a szeszkviterpén – laktonok és az illóolaj. Az árnikából készült kivonat gyulladásgátló és antimikróbás hatásokkal rendelkezik, de az ödémát is képes lecsökkenteni. Antimikróbás hatása a növényben található helenalinnak és illóolajnak, míg gyulladásgátló és ödémacsökkentő hatása a helenalinnak köszönhető.

Napjainkban is előszeretettel használják sokan az árnikából készült kivonatokat és tinktúrákat, mivelhogy nagyon jó szolgálatot tesz zúzódások, duzzanatok, rándulások, izomfájdalom, horzsolások és ödéma esetén. A hegyi árnikának ezen kívül vérzéscsillapító és sebgyógyító hatása is van.

A homeopátiában gyakran találkozhatunk olyan készítményekkel, amelyek árnikát tartalmaznak. Nem véletlenül, hiszen sokféle gyógyhatást tulajdonítanak ennek a gyógynövénynek. A sebgyógyítás mellett ezek a készítmények alkalmasak a fentebb említett bőrproblémákat és sérüléseket orvosolni, de fogorvosi beavatkozások előtt és után is jó szolgálatot tesz. Egyes homeopátiás készítmények műtétek és sebészeti beavatkozások után elősegítik a szövetek, szövődménymentes gyógyulását. A szülés egy trauma mind az anyuka, mind a baba számára. Azonban az árnikakészítmények ekkor is nagy segítséget jelenthetnek. A szülő nőnél elősegíti a műtéti heg, a gátseb mihamarabbi gyógyulását és csökkenti a vérzést. Az újszülöttnél pedig a szülés során szerzett apróbb sérülések gyógyulását segíti elő.

Az árnikát csak külsőleg javasolt alkalmazni. Belsőleg alkalmazva nagyon kellemetlen tünetekkel – fejfájás, hasi fájdalom, légzési nehézségek – kell számolnia annak, aki kipróbálja. A vadon élő hegyi árnikát tilos gyűjteni, mivel védett növénynek számít.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*