Padlóra letett súlyzó, mellette fehérjeturmix.

A sporteseményt követő megfelelő pihenés legalább olyan fontos, mint az arra történő felkészülés. Testeddel ugyanúgy kell törődnöd edzés után, mint azt megelőzően. Sok esetben még több körültekintést igényel a sportolás utáni pihenés, mert a szervezett fáradt, kimerült, és fontos tápanyagok pótlását igényli.

A sportorvosok egyik legfontosabb teendőnek a folyadékpótlást tekintik. A verejtékkel nagyon sok folyadékot vesztenek a sportolók, és az így keletkezett űrt mindenképpen pótolni kell. Éppen ezért nagyon fontos az is, hogy a sporttevékenység előtt és közvetlenül utána is a mérlegre állj. Hízelgőnek tűnhet a súlyvesztés első látásra, de nem szabad elfelejteni, hogy valójában folyadékvesztésről van szó, amelyet gyorsan pótolni kell.

Minden fél kiló súlyveszteségre kb. 7 dl vizet kell fogyasztani a test megfelelő hidratálása érdekében. Így gyorsan pótolhatod szervezetedben a folyadékhiányt, de a gyomrod elég üres marad a következő étkezést megelőző rövid pihenéshez. A folyadékpótlásra a víz a legalkalmasabb, sportitalt ekkor már ne fogyassz nagy mennyiségben.

A szénhidrát valamely formában történő pótlása is fontos az edzést követő 20 percen belül. Gyümölcs, gyümölcslé vagy valamely zöldség leve a legjobb választás erre a célra ízlésed és sportorvosod tanácsa szerint. A gyors energiapótlás érdekében szakemberek szerint a szénhidrátot fehérjével kell kombinálni.

A leghatékonyabb és leggyorsabb regenerálódást biztosító kombináció a szénhidrát és a fehérje 4:1 arányú fogyasztása, ami elég könnyű ahhoz, hogy ne terhelje meg a gyomrodat. Kedved és ízlésed szerint szilárd táplálék és speciális ital formájában is elfogyaszthatod a szükséges szénhidrátot és fehérjét. Bizonytalanság esetén kérd ki sportorvosod tanácsát.

Furcsának tűnhet, hogy közvetlenül edzés után étkezés javasolt, de a szervezet energiapótlása mindenképpen szükséges, különben többet árthat magának az ember, mint amennyit használt a testmozgással. Nő a sérülések és a további problémák kockázata, ha az edzést követő kimerült testi állapotot nem kezeljük megfelelően.

Az edzés előtti és utáni pontos egyéni tápanyagszükségletet, amely biztosítja a folyamatos energiaellátást és a lehető leggyorsabb regenerálódást, sportorvosod segítségével határozhatod meg. Amennyiben ennek ellenére gyengének vagy fáradtnak érzed magad edzés után, konzultálj ismét orvosoddal, és növeld a szénhidrátbevitelt. Hasonló módon fogyassz több fehérjét, ha izomfáradtságot érzel.

A szükséges szénhidrátbevitel és fehérjefogyasztás egyénenként eltér, ezért egészséged érdekében a legjobb, ha sportorvosod és edződ segítségével határozzátok meg a te személyre szabott adagodat.  Az egészségi állapotoddal és táplálkozási szokásaiddal kapcsolatos egyeztetés az orvossal rendkívül fontos. Tudnod kell, mire van szüksége a szervezetednek egyéni adottságaid és edzési szokásaid alapján. Mellesleg az edző és a sportorvos feladata a szakszerű tanácsadás, melyből profitálhatsz, ezért szívleld meg a hallottakat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*