Magába roskadó nő fogja két kezét az asztalon.

Sokszor halljuk azt a kérdést, hogy Hogy vagy ma?” Erre sokan válaszolhatják azt, „Köszi, jól, csak nagyon fáradt vagyok.” Ismerősen hangzik? A gyakori fáradtságnak okai lehetnek a stresszhormonok, vagyis az adrenalin és a kortizol jelenléte a szervezetben. Ez egy nagy probléma, mivel mindkét hormon megakadályozhat bennünket abban, hogy teljesen élvezni tudjuk az életet. A mostani modern étrend és a nem megfelelő étkezési szokások okai lehetnek, ha magas a stresszhormonok szintje a szervezetünkben. Ami persze nagyon frusztráló tud lenni, pedig nagyon könnyen és egyszerűen el lehetne kerülni.

Nagyon sok esetben a nem megfelelő fogyókúrás étrend vagy a nem helyes táplálkozási szokások vezetnek odáig, hogy egyes személyek állandóan stresszben élnek. Többek között ennek az lehet az oka, hogy megvonnak maguktól minden finom falatot, vagyis nem a mértékletességre helyezik a hangsúlyt, hanem kiiktatnak mindent az étrendjükből. Például most „nagy sláger” a gluténmentes diéta, pedig hozzáértő személyek szerint ezt a diétát csak annak kellene folytatnia, aki valóban gluténérzékeny. Aki nem beteg és e szerint a diéta szerint él, sokkal többet árthat magának, mint amennyit használ.

A teljesítményünkért az úgynevezett „hármas erő” gondoskodik. Vagyis a hormonok, a neurotranszmitterek, azaz a kémiai hírvivők az agyban és az idegrendszer. Amennyiben a három közül csak egy nem működik megfelelően, már akkor eluralkodhat rajtad a stressz és a szorongás, vagyis érzelmileg nem fogsz megfelelően működni. Ha nincs gond a hármas egységgel, akkor lehetővé válik, hogy a stresszhormonok szintje ne legyen túl magas, így pedig kiegyensúlyozott maradsz, amely elősegíti, hogy minden gond nélkül elvégezd a napi feladataidat.

A mostani modern diéták pontosan ezt a hármas egységet bontják meg, emiatt sokat idegeskedhetsz és szoronghatsz. Minél több negatív táplálkozási szokás kúszik be az életbe, annál több stresszhormon szabadul fel a szervezetedben. Ez történhet gyorsan, de egy lassú folyamat részeként a stresszhormonok egyszerre is rád zúdulhatnak egy bizonyos időt követően. Akárhogyan is történik, az eredmény ugyanaz. Ne engedd, hogy a stressz eluralkodjon rajtad, mert előbb-utóbb akár még a depresszióval is számolnod kell majd.

Mit is jelent a modern táplálkozási szokás? Például ha nem reggelizel vagy nem megfelelő a reggeli étrended. Ez vércukorszint-ingadozást és ezzel együtt kiegyensúlyozatlanságot okozhat. A finomított szénhidrátok például ingadozóvá tehetik a vércukorszintedet, ez pedig jelentősen megnöveli a stresszhormonok szintjét. Nagyon fontos, hogy az egyensúly megteremtődjön, éppen ezért fogyassz minden étkezésnél zsírokat, fehérjéket, szénhidrátokat és rostokat.

Manapság az emberek túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, amelyek rossz hatással vannak a belekben lévő úgynevezett jó baktériumokra. Viszont az tudnod kell, hogy a bélrendszer és az agy szoros kapcsolatban áll egymással. Ha az egyik nem működik megfelelően, emiatt is elszaporodhatnak a szervezetedben a stresszhormonok. Jól jegyezd meg, minél több feldolgozott élelmiszert eszel, annál inkább elhatalmasodik rajtad a stressz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*