Karácsonyi asztalon forró csoki tejhabjának a tetején úszó "pillecukoremberke".

A karácsonyi időszak talán a legszebb, mégis sok ember stressz-szintje ilyenkor ugrik a magasba. Hiszen ajándékok után kell rohangálni, meg kell tervezni az ünnepi menüt és még sok más egyéb elintéznivaló is növelheti a feszültséget.

Az ünnep szólhat a stresszről, de csak abban az esetben, ha hagyjuk. Viszont a stresszkezelés elősegítheti, hogy meghitt és boldog karácsonyban legyen részünk. Míg a karácsonyt egy örömteli ünnepnek nevezik, ez sokak számára a stressz, a konfliktus és lelki nyomás forrása lehet. Néhányan annyira szeretnék, hogy tökéletes legyen az ünnep, hogy depressziósak lesznek és képtelenek élvezni a szeretet ünnepét.

Az idő és a pénz hiánya, az ünnepek miatt felvett hitelek és az ajándékozás miatti nyomás gyakran hozzájárul a stresszhez az ünnepi időszakban. Sokan tisztában vannak azokkal a káros hatásokkal, amelyeket a stressz a testünkre gyakorol. Ez befolyásolhatja a gondolatainkat, az érzéseinket, a viselkedésünket, és ha nem teszünk ellene valamit, akkor magas vérnyomást, szívbetegséget, cukorbetegséget és elhízást okozhat.

A kutatások azt mutatják, hogy az ünnepi időszakban megnő a szívelégtelenség és a szívvel összefüggő halálesetek száma és ennek nem más az oka, mint a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a nehéz, zsíros ételek és a stressz. Ezek külön-külön, de együttesen is okozhatnak ilyen problémákat.

Azonban vannak olyan stresszkezelési módszerek, amelyek segíthetnek a nyugodt készülődésben és abban, hogy élvezzük is ezt a néhány napot, amelyet a családunk körében tölthetünk. Kerüld a túlköltekezést! Állíts be egy költségkeretet. Számolj ki minden karácsonyi kiadást és csak azután nézd meg, mennyi jut ajándékozásra. Nem a drága ajándékokkal tudjuk a legnagyobb meglepetést okozni, apróságoknak, kézzel készült ajándékoknak is éppúgy lehet örülni. Kerüld a kísértést! Gyakran lehetetlen elkerülni az üzletek és a bevásárlóközpontokat az ünnepi szezon alatt, de az itt töltött idő korlátozása segíthet a kiadások csökkentésében.

Emlékeztesd a gyermekeidet, hogy a karácsony az együttlétről szól, nem pedig az ajándékok listájáról. Készíts te is egy listát, az elvégzendő teendőkről, de ne egyedül akard megváltani a világot. A feladatokat fel kell osztani, mert így biztos nem leszel stresszes az ünnep kezdetére.

Próbálj odafigyelni az étkezésre és a stressz minimalizálására, mivel a stressz megnöveli az étvágyat, a cukros, zsíros ételek, az alkoholfogyasztás pedig a stressz-szintet. Ügyelj arra, hogy az ünnepek alatt is fenn tudd tartani az egészséges táplálkozási szokásaidat. Egyél magas fehérjetartalmú ételeket.

A stressz egyik ellenszere a rendszeres mozgás, séta lehet. A kutatások is azt mutatják, hogy a fizikai aktivitás újraszervezi az agyat oly módon, hogy csökkenti a stresszre adott válaszát. A rendszeres testmozgás segíthet a feszültség csökkentésében és a hangulat stabilizálásában. A mozgással endorfin hormon termelődik, amely fájdalomcsillapító hatással bír, elősegíti a nyugodt alvást és csökkenti a stresszhormonok termelődését.

Szórakozzatok, bohóckodjatok a családdal, amennyit csak tudtok. Így az ünnepre való készülődés is oldja a feszült hangulatot és ráadásul együtt vagytok. A nevetés az egyik legjobb módszer a stressz elleni küzdelemben: stimulálja a szívet, a keringést, segít az izmok relaxálásában és csökkenti a stresszhez társuló fizikai tüneteket.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*