Párolt zöldségek és friss gyümölcsök vacsorára egy megterített asztalon felülnézetből.

Manapság mindenki rohan, pedig a tudatos étkezés egyik szabálya, hogy az ételt csak nyugodtan szabad elfogyasztani. Sajnos még mindig azt látja az ember, ha elmegy bevásárolni, hogy sok ember nagyon sokféle egészségtelen ételt pakol a kosarába. De a boltok polcain valóban rengeteg olyan élelmiszer sorakozik, amelyek nagyon sok egészségre ártalmas összetevőt tartalmaznak. Gondoljunk csak a csomagolt felvágottakra, amelyekbe ma már cukrot is tesznek. De ott vannak az édesítőszerekkel telepakolt italok és ételek. Sok esetben nem is tudjuk, hogy mit tartalmaz az adott étel, csak megvesszük, mert azt gondoljuk, hogy az adott élelmiszer egészséges. Én is jártam már így, aztán otthon szörnyülködve olvastam, hogy egy egyszerű kenyérbe is mennyi olyan dolgot belesütnek. Azóta már a kenyeret is magam sütöm, mert hiszek abban, hogy csak így tudjuk kontrollálni, hogy miből mit és mennyit eszünk. Így legalább abban biztosak lehetünk, hogy az adott táplálék nem tartalmaz semmilyen egészségre ártalmas alapanyagot.

Adjuk meg a módját!

Az étkezésnek meg kell adni a módját, hiszen rohanva, kapkodva nem lehet normálisan étkezni. A testnek és az elmének is nyugodt étkezésre van szüksége, hiszen étkezés alatt is lehetősége van kicsit megpihenni, feltöltődni. Naponta 3-4 alkalommal szükséges étkezni, és jól tesszük, ha ezt nem rohanva, a következő feladaton agyalva, hanem szép nyugodt tempóban tesszük. A lassú, komótos étkezés lehetővé teszi, hogy a szervezetünk lenyugodjon kicsit és a nap további részében jobban oda tudjunk figyelni a feladatainkra.

Étkezzük lassan és rágjuk meg alaposan az ételt!

Amikor eszünk, akkor alaposan rágjuk meg az ételt, élvezzük az ízeket, az illatokat és adjunk esélyt az testünknek, az agyunknak, hogy élvezze az evést. Gondoljunk úgy az étkezésre, mint egy rituáléra. Ha lassan eszünk, akkor az agynak van ideje jelezni a test felé, hogy ideje abbahagyni az evést, mert már jóllaktunk.

Az ivás nem mindig jó

Étkezés közben nem túl szerencsés sokat inni, mivel ez lelassítja az emésztést. Érdemes étkezés előtt és étkezést követően negyedórával inni 2 dl vizet. A citromos víz és a mentatea elősegíti a jó emésztést.

A test jelez, ha éhes

Amikor a testünk jelez, hogy éhesek vagyunk, akkor kell enni, mert az étkezéssel energiát pótolunk. Ha csak azért eszünk, hogy együnk, vagy mert már délre harangoztak, akkor könnyen elhízhatunk és még lelkiismeret-furdalásunk is lesz a plusz étkezés miatt. Sok esetben nem is éhesek, hanem csak szomjasak vagyunk.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*