Friss sárgarépa, a belőle készült juice, a poháron kék centiméter, mellettük kék kézi súlyzó.

Miért van, hogy a fogyókúra szót világszerte sokan a sikertelenséggel hozzák összefüggésbe? Lehet, hogy azért, mert saját maguk is kipróbálták és megtapasztalták, hogy nem hatékony? Tudom, most sokaknak leesik az álluk, és egy pillanatra hátradőlnek a székben. Végül is ez egy fogyókúrás cikk, nem? Az is, meg nem is. A fogyókúra sokak szemében olyan, mint a halál csókja, míg egy új élet kezdése vagy az életmód megváltoztatása az egészséggel kapcsolatos célok sikeres megvalósításának kulcsa lehet.

Sokaknál függő betegség az evés. Felhagyni viszont nem lehet vele úgy, mint például a dohányzással. Egyáltalán nem állítom, hogy a dohányzásról könnyű leszokni, de gondolj csak bele, mennyivel nehezebb lenne, ha maximum csak napi három szálat szívhatnál el. Ilyen erővel elszívhatnál egyet bármikor, amikor késztetésed van rá. Így van ez az evéssel is. A túléléshez enni kell, evés nélkül nem lehet élni. Ha viszont evéskényszered van, az életmódodon kell változtatnod az egészséged érdekében.

Nem ez az a helyzet, amelyen a fogyókúra segítségével lehet változtatni? Röviden: nem. Ez kimondottan az a helyzet, amelyben a fogyókúra sokszor csődöt mond, hiszen a szemléletünket alapjaiban véve nem változtatja meg. Megtudhatjuk, hogy mely ételek egészségesek, melyek nem, és mi az – általában a kedvenceink –, ami abszolút tabu. Különösen a fogyókúra kezdetén érzik sokszor úgy az érintettek, hogy nélkülöznek és büntetésben vannak. Ezt az érzést senki sem szereti.

Még rosszabb, amikor a fogyókúra során saját magunkat büntetjük, miközben megpróbáljuk betartani az előírásokat. Akár egy kisebb hiba elkövetése esetén is bűntudatot érzünk, majd a végén feladjuk, és frusztráltságból újra teleesszük magunkat, ekkor már megfeledkezve minden bűntudatról.

Változtass életmódot az igazi siker érdekében! Ez a súlyfelesleg ledolgozásának egyetlen hatékony módja, amellyel mellesleg elkerülhető a rémes bűntudat, melyet minden fogyókúrázó érez, miközben megpróbál eleget tenni a program követelményeinek. Tűzz ki célokat. Legyenek ambiciózusak, de reálisak, terjedjenek ki az edzésre, a súlycsökkentésre és az egészséges ételek fogyasztására egyaránt. Kezdésnek egyszerű célkitűzés is megteszi, például napi 5 adag zöldség elfogyasztása.

Változtass étkezési szokásaidon! Döbbenetes változásokon mehet keresztül az egészséged, a tested és az edzettséged szintje, ha megváltozik az étkezéssel kapcsolatos szemléleted. Energikusabb leszel, amint leadod az első kilókat, és az edzés is kevésbé lesz gyötrelmes. Ez a tény ösztönzőleg hat majd a folytatás érdekében.

Ne hidd, hogy a tartós fogyás olyan egyszerű, mint az első 2-5 kg felesleg leadása. Az életmód változtatáshoz kitartás és következetesség szükséges. Próbálj alkalmazkodni minden nap, és kezd újra másnap, ha szükséges. Holnap újra kezdheted, ha ma teljesen kizökkennél. A kihívás abban rejlik, hogy több jó napod legyen, mint rossz, megtaláld az egyensúlyt, és mértékletességet tanúsíts, amikor éppen letérnél a jó útról.

Sokféleképpen csődöt mondhat a fogyókúra, találkoztam már olyan emberrel, aki mindegyik típusába belebukott, amelyikbe csak belevágott. Csak eredményes lehetsz viszont, ha az életmódodon változtatsz, és közben látod a pozitív eredményeket. Hetekbe, hónapokba, és igen, évekbe is telhet, míg megvalósítod céljaidat. Lényeg, hogy kitartóan és folyamatosan küzdj a célokért, csak akkor fogsz eredményeket elérni, amelyeknek köszönhetően egészséged és közérzeted nagymértékben javul majd.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*