Futó készülődik egy rajthoz, mellette stopperórával mérik az eredményét.

A mozgásszegény életmód sok egészségügyi problémát, komoly, súlyos gondokat, betegségeket generálhat. Akik amellett döntöttek, hogy változtatnak életmódjukon, mindenképpen fontos, hogy csak észszerű keretek között tegyék, mert a túledzés borzasztóan megterheli a szervezetet és nem építően hat rá, hanem éppen ellenkező hatást váltunk ki vele. Hiszen a nagyfokú terhelés csökkenti az immunvédelmet és ez rengeteg betegséget okozhat. Sokan azt mondják, hogy azért edzenek olyan sokat, mert fokozni szeretnék a teljesítményüket. A túledzés azonban erre semmiképpen sem lehet megoldás.

A teljesítmény növelésére az egyik legjobb módszer, ha hagysz magadnak elegendő időt a regenerációra. Ez hetente egy, de akár két nap is lehet. Ha túl sokat edzel, nemcsak az immunrendszered gyengül le, hanem felesleges sérüléseknek is kiteheted magad.

Az edzésterv elkészítése azért is nagyon jó, mert így nyomon követheted a fejlődésed, és ennek segítségével fel tudod mérni, hogy milyen gyakorlatok megterhelőek számodra, meg tudod nézni, hogy mikor milyen feladatokat kell végrehajtanod. Az intenzív edzések mellé iktass be lazább, könnyedebb edzésnapokat is és a pihenőidőről se feledkezz meg soha.

Az alvás a regeneráció egyik eszköze. Kutatások igazolják, hogy egy felnőtt embernek napi 7-8 óra alvásra van ahhoz szüksége, hogy a teljesítménye másnap ne csökkenjen. Az sem mindegy mikor bújsz ágyba. Este 10 óra előtt lenne az ideális, de éjfél előtt már mindenképp aludnod kell, hogy a tested és az agyad is ki tudjon kapcsolni és fel tudjon töltődni.

Egy felnőttnek a napi folyadékigénye körülbelül 2-3 liter, ha valaki sportol, ennél több is lehet. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a terhelések alatt nemcsak egészségügyi okokból, hanem a teljesítmény fokozásának érdekében is elengedhetetlen.

Nagyon fontos, hogy ügyelj a megfelelő energiabevitelre, vagyis fordíts gondot a szénhidrát- és a fehérjepótlásra. A teljesítmény fokozása érdekében nagy mennyiségű szénhidrátra van szükség, hiszen ezek növelni képesek az állóképességi teljesítményt. Ha a szénhidrátraktáraid kiürülnek, akkor ez immunrendszered gyengülését okozhatja. Ügyelj emellett a változatos étkezésre, a sok-sok gyümölcs- és zöldségfogyasztásra.

Fontos, hogy a szervezetből kiürült vitaminokat pótold. Különösen nagy szükséged lehet a teljesítmény növelése szempontjából A- és C-vitaminra, illetve cinkre. Egyes adaptogén gyógynövények segíthetnek nemcsak a testi, hanem a lelki teljesítményed fokozásában is. Ilyen adaptogén például a ginszeng vagy a páfrányfenyő.

Pszichológiai eszközöket is be lehet vetni a teljesítmény fokozására. Erre kiválóan alkalmas lehet a mentális tréning.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*