Rövidnadrágos férfi fogja két kezével az egyik combját, amely valószínűleg fáj.

Amatőr és profi atléták egyaránt éreznek időnként izomfájdalmat. Érdekes módon azonban azokat kínozza leggyakrabban ez a tünet, akik nem sportolnak rendszeresen. Értelemszerűen sokan a profi sporttal hozzák összefüggésbe ezt a kellemetlen tünetet, a passzív életmódot folytatók azonban sokkal inkább érintettek e tekintetben, mivel izmaik máshogy használják fel a rendelkezésre álló energiát, mint a rendszeres testmozgást végző embereké.

Edzés közben kopik az izomzat, és a szervezet elégeti a rendelkezésre álló energiát. Az energiafelhasználás gyorsabban megy végbe, mint a pótlása, ezért néha izomfáradtságot érzünk. Minden sportorvos megfelelő szaktudással rendelkezik, és szakszerűen tudja kezelni a hivatásos sportolóknál jelentkező tüneteket.

Az izomfájdalom leküzdhető és elkerülhető, a módszert kis gyakorlással el lehet sajátítani. Az izmok két különböző módon jutnak energiához. Egyrészt az oxigénből az aerob anyagcsere által, melynek során adenozin-trifoszfát képződik. Másrészt az anaerob anyagcsere által, melynek során a szervezet az izmokban tárolt energiatartalékot használja fel.

Izomfájdalom viszont azért alakul ki, mert az izmok nem tárolnak nagy mennyiségű energiát, az energiapótlás folyamata pedig lassú. Ennek köszönhetően az izomfájdalom legtöbbször hirtelen tör az emberre. A hivatásos sportolók és a rendszeres testmozgást végzők szervezete azonban hatékonyabban képes oxigénnel ellátni az izmokat az aerob anyagcsere során.

Ha a szervezet hozzászokik a gyorsabb és hatékonyabb oxigénellátáshoz, az izmok energiaellátása is javul, csökken az izomfájdalom, és hosszabb ideig tarthat az edzés. Hetekbe és hónapokba telhet viszont, amíg a szervezet képes ily módon felgyorsítani az izmok oxigénellátását.

A megfelelő energiaellátáson kívül a csökkentett energiafelhasználás elsajátításának is fontos szerepe van, hogy az izmok minél több energiát tárolhassanak. E nélkül nem lehet hatékonyan edzeni, vagy előfordulhat, hogy idő előtt abba kell hagyni, ami semmiképpen nem kívánatos helyzet profi sportolók esetén.

Sportorvosod és edződ sok jó tanáccsal szolgálhat az izomfájdalom elkerülését és a megfelelő izomellátást illetően. Rengeteg tippet kaphatsz tőlük, amelyek segítségével rászoktathatod szervezetedet a hatékony működésre, az energia izmokban történő tárolására és gyorsabb szállítására.

A megfelelő módszer biztosítja egyben az izmok erősségét és csökkenti az izomfájdalom gyakoriságát. Rengeteg szakember áll rendelkezésre, akinek segítségével kialakíthatod a neked legmegfelelőbb edzésprogramot. Minél jobb az izmok energiaellátása, annál kisebb a sérülések kockázata, és nagyobb az edzés hatékonysága.

Bizonytalanság esetén mindig kérd orvosod vagy edződ tanácsát saját testi épséged érdekében. Bármely egyéb panasz esetén pedig azonnal fordulj orvoshoz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*