Brooklyn hídon jógázó fiatal lány.

Kutatások igazolják, hogy a jóga ténylegesen képes pozitív irányba változtatni az agy kémiai állapotát. A jóga a testmozgás és a meditáció egy olyan formája, amely természetes módon segíthet kezelni az egészségügyi problémákat, különösen az agyban gyökerezőket.

A jóga hatásos lehet szorongásra, de a fájdalomcsillapításban is eredményeket értek el általa, illetve a depresszió tüneteit is meg tudja szüntetni.

Amikor stresszes vagyunk, az izmaink is megfeszülnek, és ilyenkor elsősorban negatív és idegesítő gondolataink születnek. Ellenben ha az elménk nyugodt, akkor az izmaink is nyugodtak és lazák maradnak, ez pedig pozitív, illetve felemelő gondolatokat eredményez. Gondolataink és cselekedeteink valóban megváltoztatják az agy kémiai összetételét. Amikor mélyen és lassan lélegzünk – például a jógaórákon –, akkor pihentetjük az izmainkat és a gondolataink is pozitívak lesznek, ezzel pedig egy újabb, megnyugtató üzenetet küldünk az agyunknak.

A fiziológiai stresszválasz a szívfrekvencia, a légzés megváltozása, de izomfeszültség is bekövetkezik, és a szervezetben megnövekszik a stresszhormonok szintje. A stresszre adott válaszokat azonban mi magunk is megváltoztathatjuk. A titok nem más, mint a jóga és a meditáció.

A jóga során elsajátított technikák oldják a stresszt, megakadályozzák a rossz szokások kialakulását és kiküszöbölik a negatív hatásokat. A meditáció pedig az agy, pontosabban annak működésére van pozitív hatással. A jóga és a meditáció tehát csökkenti a stresszt, a depressziót és szorongást, miközben növeli a boldogságérzetünket és javítja az általános életminőséget.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a jóga és a meditáció javítja az emlékezetet és a figyelmet. Márpedig ezek javulása segíthet abban, hogy magasabb szinten működjünk a munkahelyünkön, otthon vagy akár az iskolában. Agykutatók szerint az agyunk bizonyos területei pozitív strukturális változásokon mennek keresztül, amikor meditálunk. Mivel az agyunk plaszticitást mutat, vagyis képes megváltozni, változhat annak struktúrája. Például a folyamatosan végzett meditációs gyakorlat az agykéreg megvastagodását eredményezheti. Az agy ezen része pedig kulcsszerepet játszik a memóriában, a nyelvben, a gondolkodásban, a tudatosságban és a figyelemben.

A kutatók hosszú éveken át tartó vizsgálatok során azt is bebizonyították, hogy a rendszeresen jógázók esetében sokkal jobbnak bizonyult agyuk szenzoros, kognitív és érzelmi feldolgozása, mint a jógát nem folytató vizsgálati alanyoknál.

A hosszú távú meditáció strukturális változásokat okozhat az agy bizonyos területein, amelyek javítják a tanulási képességünket. A jóga és a meditáció nemcsak az agyi működést teszi hatékonyabbá, hanem a döntéshozatali és a kognitív teljesítményhez kapcsolódó agyi tevékenységet is javítja.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*