Edzés után fehérjeturmixot iszik egy férfi az edzőteremben, a kép előterében súlyzó és egy fekete mixer.

Egészséged megóvása érdekében döntöttél a rendszeres testmozgás mellett. Ennek megfelelően kell étkezned is, hogy szervezeted kellő energiával rendelkezzen az edzéshez és a mindennapi feladatok ellátásához. Nagymértékben meghatározza az edzés hatékonyságát, hogy mit eszel edzés előtt és után.

Függetlenül attól, hogy kardio- vagy ellenállásedzést választasz, fontos a kiegyensúlyozott, mind szénhidrátot, mind fehérjét tartalmazó étrend. A két tápanyagtípus szükséges arányát viszont az edzés tervezett intenzitása és típusa – kardio vagy ellenállás – határozza meg. Edzés előtt egy órával fogyassz kis adag ételt. Alacsony intenzitású edzés esetén kb. 200, intenzív edzés esetén 400-500 kalória bevitele ajánlott. Kardioedzéshez fogyassz 2/3 arányban szénhidrátot és 1/3 arányban fehérjét. Az extra szénhidrát többletenergiával lát el, a fehérje pedig elegendő az izmok megfelelő működéséhez edzés közben. Ellenállásedzéshez fordított arányú táplálékbevitel – 1/3 szénhidrát + 2/3 fehérje – ajánlott. Ez az arány biztosítja a megfelelő erőnlétet, az extra adag fehérje pedig megakadályozza az izmok túlterhelését.

Az edzést követő étkezés legalább olyan fontos, mint az azt megelőző. Testmozgás során a szervezet felhasználja energiatartalékát, az úgynevezett glikogént. Ez az agy és a központi idegrendszer fő energiaforrása, ha edzést követően pótlása elmarad, a szervezet aminosavvá alakítja át az izomszövetet, és azt használja fel energiaként.

Ne feledd, hogy főként ellenállásedzés közben erős terhelés éri az izomzatot, ezért edzést követően azonnal regeneráló üzemmódba kapcsol. A fehérje nélkülözhetetlen az izmok regenerálódásához, hiszen nem célunk az izmok lebontása és energiává történő átalakítása a felhasznált glikogén helyett.

Kardioedzést követően elsősorban rostokban gazdag szénhidráttartalmú ételeket fogyassz. A rizs, a zabkása, a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta és a gyümölcs (nem déligyümölcs) ebbe a csoportba tartoznak. 5-10 perccel a kardioedzést követően már fogyaszthatsz 30-50 g ilyen szénhidrátot.

Ellenállásedzést követően fehérjét és szénhidrátot vegyesen fogyassz. A kardioedzéssel ellentétben ez az edzésforma jelentősen megterheli az izomzatot, mikrorepedéseket okoz. Az izmok regenerálódásához fehérjére van szükség, így az izomtömeg növekszik és megerősödik. A szénhidrát pótolja az izmokban tárolt és edzés során felhasznált glikogént, és elősegíti a fehérje izmokba történő beépülését vagy szerkezeti fehérjévé történő átalakulását. Várj 30 percet az evéssel az ellenállásedzés végeztével, hogy ne vonj el túl gyorsan vért az izmoktól. A vér is segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy a salakanyagokat elszállítja.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*