Stress feliratú piros léggömböt lyukaszt ki tűvel egy férfi keze egy rajzon.

A stressz manapság szinte észrevétlenül kúszik be az emberek életébe, hiszen sokat idegeskedünk a munkahelyünkön és otthoni gondok is nyomaszthatnak bennünket. A sorozatos idegeskedés azonban nem tesz jót az egészségnek, hiszen ez gyulladást generál a szervezetben. A hosszú távon fennálló gyulladás pedig olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve daganatos megbetegedés. A stresszt meg kell tanulni hatásosan kezelni annak érdekében, hogy ne okozzon betegségeket.

Stressz hatására szinte elfelejtünk lélegezni. Igazából ilyenkor a helyes légzésre nem figyelünk oda kellőképpen, és ez negatívan hat az egészségre. Ilyenkor nem jut elegendő oxigén a szervezetbe, ami pedig fontos lenne, hogy a sejtjeink és a szerveink egészségesek maradjanak. A mélylégzés technika elsajátítása nagyon lényeges: lélegezz jó mélyet az orrodon keresztül, közben húzd be a hasadat, majd szép lassan engedd ki a levegőt a szádon keresztül, közben a hasadat is „leeresztheted”.

A vizualizáció is sokat segíthet a stressz csökkentésében és semlegesítésében. Ülj le egy nyugodt helyiségben és hunyd be a szemed, majd képzeld magad egy nyugodt helyre. Legyen ez egy tengerpart. Érezned kell, ahogy a napfény simogatja a lábad és a hullámok megérintik a bokád. A vizualizáció segíthet a bennünk felgyülemlett feszültségtől megszabadulni és kicsit megnyugodni.

Az aromaterápia is sokat segíthet. Lélegezd be a számodra kellemes illatot és meglátod, hamarosan meg fogsz nyugodni. A levendulának kifejezetten ellazító hatása van, de a citrusos illatok is sokat segíthetnek.

A masszázs is sikeresen oldja a stresszt, hiszen stressz hatására az izmaink merevek és görcsösek lesznek, de egy jó és alapos masszázs segíthet ezen görcsök feloldásában.

A mantrázás is sokat segíthet. Ha stresszhelyzetben találod magad, csak ismételgesd magadban: „Ura vagyok a helyzetnek. Azért sem fog rajtam eluralkodni a stressz és megoldom a problémáimat.” Bármilyen mantra megfelelő lehet, a lényeg, hogy neked beváljon.

Készíts egy listát és a jövőben élj a szerint. A lap egyik oldalára írd fel, hogy mi az, amiken tudsz és akarsz is változtatni, a másik oldalra pedig azokat sorold fel, amelyeket nem tudsz befolyásolni. Ha a jobb oldali dolgok történnek meg veled, akkor azokon ne stresszelj, hiszen nincsen azokra hatásod.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*