Cukrászdában egy fiatal nő villáját egy süteménybe készül beleszúrni.

Az érzelmi evés jelentkezésekor a szervezetünknek igazából nincs szüksége táplálékra, hiszen ebben az esetben az érzelmeink váltják ki az „éhséget” és azt gondoljuk, hogy az evés minden érzelmi gondunkat, bajunkat képes megoldani. Amikor úgymond érzelmileg éhezünk, akkor az éhség szinte villámcsapásszerűen érkezik, azt érezzük, hogy azonnal be kell kapnunk valami fincsi desszertet, hogy érzelmeink lecsillapodjanak. Még akkor is édességek után kutatunk a szekrényben, ha a pocakunk tele van, vagyis nem olyan régen fejeztük be az étkezést. Az érzelmi evésnél általában valamilyen nassolnivalóra, nyalánkságra vágyunk és nem zöldségekre, gyümölcsökre vagy egészséges táplálékokra. Amikor a testünk jelez, hogy éhes, vagyis fizikailag és nem érzelmileg vagyunk éhesek, akkor nem ülünk le rögtön az étkezőasztalhoz, hogy együnk valamit, képesek vagyunk az evést akár egy órával is kitolni. Amikor az érzelmeink miatt éhezünk, akkor viszont azon nyomban szükségünk van valamire, és azt érezzük, hogy megőrülünk, ha nem falunk be egy szelet csokoládét vagy egy szelet süteményt. Általában különbséget tudunk tenni a fizikai és az érzelmi éhségünk között. Azonban míg az elsőnél nem érzünk lelkiismeret-furdalást, hiszen az életben maradásunk miatt táplálkozunk, addig a másik esetben többnyire gyötörni kezd bennünket a bűntudat, és marcangoljuk önmagunkat, hogy nem voltunk képesek megálljt parancsolni saját magunknak, és sehogy sem értjük, hogy voltunk képesek egy ültő helyben megenni két vagy esetleg három szelet tortát is.

Miből tudhatod, hogy érzelmi evő vagy? Ha azért eszel, hogy érzelmeidet lecsillapítsd és megnyugodj. Szeretsz édességeket enni, mert lenyugtatják háborgó lelkedet. Képtelen vagy nemet mondani a finom falatkora és egyáltalán nem rendelkezel semmiféle kontrollal, ha desszertekről van szó. Amikor feszült, ideges és stresszes vagy, akkor jóval több ételt veszel magadhoz, még akkor is, ha a lelked mélyén nem is kívántad azokat. Gyakran előfordul veled, hogy alig várod, hogy este legyen, és hazaérve magadba tömj néhány finom falatot. Itt nem a vacsoráról van szó, hanem minden olyan ételről, amelyek érzelmileg kielégítenek, és úgy érzed, hogy ezek a nassolnivalók lecsillapítják az idegeidet. Sok esetben még akkor is eszel, ha már igazából nem is vagy éhes, és te magad is érzed, hogy a hasad tele van, de azért még megeszed azt a Túró Rudit vagy csokoládés kekszet, mert azt gondolod, hogy ezek majd segítenek neked abban, hogy kellőképpen ellazulj.

Mit tehetsz, hogy leküzdd az érzelmi éhséget? Első lépésként nézz magadba és tudd meg, hogy melyek azok az élethelyzetek vagy szituációk, amelyekre evési rohamokkal reagálsz. Ha tisztában vagy vele, hogy milyen érzelmek késztetnek evésre, akkor jobban tudod majd kontrollálni az evés utáni vágyadat. A legjobb, ha nem tartasz otthon semmilyen édességet. Ha esetleg mégis megkívánsz egy szelet süteményt, akkor állj neki és süsd meg. Hidd el, amennyi macera van egy-egy desszert elkészítésével, nem fogsz minden egyes alkalommal nekiállni sütögetni, hanem könnyedén lemondasz a nassolásról. Ha mégis csillapítanád valamivel az éhségedet, akkor legyen otthon gyümölcs és friss zöldség, ropogtasd azokat. Amikor a gondolataidba álnok módon bekúszik a gondolat, hogy enned kellene valamilyen édességet, egész egyszerűen foglald le magad. Kezdj el sportolni, amely amellett, hogy nagyon jó figyelemelterelő, még az egészségednek is jót tesz. Természetesen nem kell lemondani minden finom falatról, de határokat azért nem árt felállítani. Határozd el, hogy egy héten csak egy vagy két alkalommal eszel desszertet, akkor is csak mértékkel. Viszont akkor ehhez kőkeményen tartsd is magad, mert ha nem így teszel, hamarosan ismét érzelmeid csapdájában találhatod magad.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*