Parkban gyalogló férfi tavasszal.

Le szeretnél fogyni, de nincs időd rendszeresen edzőterembe járni? Akkor válaszd a gyaloglást, hiszen ezt a mozgásformát szinte bárhol és bármikor alkalmazhatod. Gyalogolhatsz a szabadban, zárt térben, de még a munkahelyeden és a saját otthonodban is. Nyilván ilyenkor is szükség van a motivációra és kitartásra, de ha belejössz és megjön a kedved a gyalogláshoz, már a legtöbb helyre nem autóval vagy tömegközlekedési eszközzel fogsz eljutni, hanem gyalogszerrel, mert egyre lelkesebb leszel, és egyre inkább az fog hajtani, hogy megdöntsd a saját rekordodat és egyre többet és többet gyalogolj.

A gyaloglás unalmassá is válhat, ha nem teszel ellene semmit, hogy ez az érzés ne kússzon be az életedbe. Könnyen megunhatod az edzéstervedet, főleg ha mindennap ugyan azokon a helyeken gyalogolsz és semmi extrát nem viszel bele az edzésedbe. Például a motivációt könnyedén fenntarthatod, ha néha sík terepen edzel, másnap viszont egy emelkedős részt választasz magadnak. Néha vihetsz magaddal a gyalogláshoz kézi súlyzót is. Vagy egyik nap gyalogolj a városban, a másik nap pedig válaszd a természetet.

A motiváció fenntartására az is nagyon jó megoldás, ha az edzésed első napján készítesz magadról egy fotót és felteszed a közösségi oldalra. Írj hozzá egy egyszerű szöveget, például ezt: „Ma kezdődik az életmódváltásom. Gyalogolni kezdtem.” Háromhavonta vagy félévente kirakhatsz újabb és újabb posztokat, hogy a visszajelzésekből lásd, hogy a többiek szerint mennyit fejlődtél. Ismerőseid pozitív reakciója arra inspirálhat téged, hogy ne hagyd abba amit csinálsz, hanem küzdj tovább és szabadulj meg a súlyfeleslegedtől.

Ha azért hagynád abba a rendszeres testmozgást, mert unatkozol, akkor hallgass zenét gyaloglás közben, vagy vond be a barátaidat is újszerű életedbe. Gyaloglás közben így lehet beszélgetni és egymást is bátoríthatjátok, ösztönözhetitek.

Motivált úgy is maradhatsz, ha növeled az edzés sebességét, intenzitását vagy éppen a távolságot. Próbáld meg minden héten rövidebb idő alatt legyalogolni ugyanazt a távot, így az edzésterved folyamatosan változik és nem válik egyhangúvá.

Használj gyaloglás közben lépésszámlálót, így folyamatosan visszajelzést kapsz az eredményeidről, és a kis eszköz segítségével szintén változatosabbá és színesebbé teheted az edzésedet.

Ne csak a fogyás motiváljon, amikor belevágsz a nagy gyaloglási programba. Elképzelhető, hogy a fogyásod néhány héten keresztül stagnálni fog, és ez jelentősen lecsökkentheti a lelkesedésedet. Gondolj arra, hogy a rendszeres testmozgás mennyire pozitívan hat az egészségedre. De más pozitív hatásai is vannak. Kevesebb lesz az életedben a stressz, sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb leszel és még alvászavaraid sem lesznek. Mindig a nap mint nap bekövetkezett pozitív változásokra koncentrálj, és minden egyes apróságnak próbálj meg örülni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*