Középkorú nő fekvőtámaszozik az edzőteremben.

Sokan bepánikolnak, amikor elérnek egy bizonyos életkort. Főleg a nők hajlamosak arra, hogy sírógörcsöt kapjanak egy-egy ősz hajszál láttán, vagy amikor minden erőfeszítésük ellenére sem akarnak azok a fránya kilók leolvadni róluk. Pedig nem kellene megrettenni a korunktól, hiszen ez az élet velejárója. Az sem jó megoldás, ha homokba dugjuk a fejünket és nem veszünk tudomást a testünket érintő változásokról. A legtöbb, amit tehetünk, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy késleltessük az öregedést és kicsit többet törődjünk magunkkal, odafigyeljünk a testünkre és a lelkünkre.

Harmincéves kor felett már nem igazán fejlődünk, hanem éppen ellenkezőleg. Kezdünk leépülni. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy betöltjük a harmincat és azon nyomban megöregszünk, hanem a szervezetünkben indul el az öregedési folyamat. Vagyis kezd lassabb lenni az anyagcserénk, így a felszedett kilókat egyre nehezebben és egyre verejtékesebb küzdelem árán tudjuk csak leadni. A csontjaink is gyengülnek, az izmaink kezdenek petyhüdtté válni, és bizony megjelennek az első ráncok és szarkalábak. Ha egyáltalán nem törődünk azzal, hogy egészségesen táplálkozzunk, elegendő folyadékot fogyasszunk és valamit sportoljunk, akkor az öregedési folyamat nyomai jobban meglátszanak rajtunk, mint egészségesen élő kortársainkon.

Mit tehetünk, hogy fittebbek és élettelibbek legyünk harminc felett? Kerüld a stresszt! Az állandó idegeskedés lenyomatot hagy a bőrödön, de lelkileg sem leszel kiegyensúlyozott, és testi panaszok is gyötörni fognak. Kezdj el jógázni, meditálj sokat és mindig szánj időt a relaxációra!

Lehet, hogy húszévesen éjszakai életet éltél és akkor voltál igazán elemedben, de hidd el, ha nem alszol legalább napi 7 órát, hamarabb meglátszanak majd rajtad az öregedés nyomai. A bőröd látja a kárát, ha nem iszol elegendő folyadékot, és a dehidratáltság betegségek okozója is lehet.

Ha eddig hanyagoltad a testmozgást, itt az ideje, hogy valamit elkezdj sportolni. Egyrészt fontos, hogy megszabadulj a felesleges kilóidtól, másrészt az is lényeges, hogy növeld az állóképességed. A rendszeres mozgás nem garantálja százszázalékosan, hogy örökre egészséges maradsz, de sokkal nagyobb rá az esélyed, mint annak, aki életében semmit sem mozgott. A sport jót tesz a szívednek, a keringésednek, a légzésednek, a csontjaidnak, az izomzatodnak. A mozgás az elmét is frissíti és a léleknek is jót tesz. Azok, akik rendszeresen mozognak, kevésbé lesznek depressziósak, mint azok, akik tunya életmódot folytatnak. Ha hetente három alkalommal sportolsz valamit, már sokat teszel az egészségedért. Mindegy, hogy milyen sportot választasz, a lényeg, hogy élvezd, amit csinálsz. A súlyzózásról se feledkezz meg, hiszen harminc fölött egyre többet és többet veszítesz az izomtömegedből.

A sport szinte magával hozza az egészséges táplálkozást is, amelybe beletartozik a sok friss zöldség és gyümölcsfogyasztás is. Ezek ugyanis tele vannak antioxidánsokkal, amelyre szükség is van, hogy a szervezetben hatástalanítani tudják a káros szabad gyököket, amely rengeteg betegség okozója lehet. Részesítsd előnyben a fehérjegazdag táplálkozást, amely elősegíti a kalóriaégetést.

Egy bizonyos kor után lényeges, hogy agyunkat is karbantartsuk, hogy megelőzzük az időskori memóriaproblémákat. Fejts keresztrejtvényt, végezz logikai feladatokat és egyél mindennap egy maréknyi diót, mivel ez köztudottan segíti az agyműködést.

Harmincéves kor fölött érdemes több gondot fordítani a bőr és legfőképpen az arc ápolására. De lényeges, hogy a nyakunkkal és a dekoltázsunkkal is törődjünk. Részesítsd előnyben a házilag készíthető, gyümölcsös vagy más természetes anyagokból készült pakolásokat. Kényeztesd a bőrödet és óvd a káros anyagoktól vagy a túlzott napozástól. Fogyassz sok-sok zöldséget, gyümölcsöt és E-vitaminban gazdag ételeket. Az E-vitamin egy olyan antioxidáns, amely lassíthatja a bőr öregedését.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*