Súlyemeléshez készül egy hölgy, kezén magnéziapor.

Mindannyian szeretnénk minél tovább fittek maradni, hiszen idősebb korunkban így kisebb lesz az esélye a különféle sérüléseknek és kevésbé szorulunk mások segítségére. A rendszeres testedzést soha sem késő elkezdeni, így akárhány éves is vagy, jól teszed, ha rendszeresen mozogsz és odafigyelsz az egészségedre. Mégis mit tehetünk annak érdekében, hogy fittek legyünk és azok is maradjunk? A cikkből kiderülnek a válaszok.

Fittség és a nagy intenzitású intervall edzések

Ahhoz, hogy sokáig fitt maradj, a nagy intenzitású, intervall edzések sokat segíthetnek. Ez a fajta edzés jelentősen csökkenti a zsigeri zsírt, amely azért fontos, mivel a hasi zsír tehető felelőssé a metabolikus szindróma kialakulásáért, mely aztán krónikus betegségek kialakulásához vezethet. Az intervall edzés serkenti a zsíranyagcserét és még az izomzat növelésében is kiemelkedő szerepet játszik.

A súlyemelő gyakorlatok

A fittséghez az is nagyon fontos, hogy kellő izomzattal rendelkezzünk. Az izomzat megerősödéséhez viszont súlyemelésre lesz szükség. Kezdetben csak kisebb súlyokkal gyakoroljunk, majd ezt lehet növelni. Az edzőteremben még edző segítségét is kérheted a súlyok megfelelő használatához. A súlyemelés nem csak azért nagyon hasznos, mert a segítségével izmokat építhetünk.

Vannak olyan edzésformák, amelyek megemelik a szervezetben a stresszhormon szintjét. Például a futás az ilyen sport. A kortizolszint megemelkedése nemcsak a tápanyagokat meríti ki a szervezetben, hanem még mellékvesekéreg-fáradtságot is generálhat. A súlyemelés viszont azért nagyon hasznos, mert nemcsak a stresszhormon szintjét csökkenti a szervezetben, hanem a stressz okozta gyulladást is.

A nyújtás fontossága

Akármit is sportolsz, soha ne felejts el nyújtani. Ez általában fél perc legyen, természetesen minden izomzatnál külön-külön 30 másodpercet szánja izmaid nyújtására. Idősebb korban ez legyen inkább egy perc, hiszen az izmoknak több időre van szükségük, hogy ellazuljanak és mozgás előtt bemelegedjenek.

Nevezz be versenyekre!

Egyedül néha unalmas az edzés, így érdemes néhány baráttal összefogni, hogy nagyobb kedvünk legyen a testmozgáshoz. Amikor már elég fittek vagytok, akkor akár még versenyekre is benevezhettek, hiszen a versenyzés növeli a teljesítményt.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*