Futásra készülő fiatal lány köti a cipőfűzőjét.

Előfordul, hogy egyik-másik reggelen morcosabban ébredünk és nincs kedvünk semmihez sem. Ezeken a napokon alig tudunk kikászálódni a pihe-puha, meleg paplan alól, aztán nagy nehezen mégis felébredünk, kicsoszogunk a fürdőszobába, lezuhanyozunk, fogat mosunk, majd próbáljuk magunkat meggyőzni, hogy ma miért ne menjünk le az edzőterembe vagy miért ne fussunk. Este aztán jön a lelkiismeret-furdalás, és akkor vehemensen megfogadjuk magunknak, hogy holnap aztán másképp lesz. Majd a hűtőszekrényhez battyogunk, jól belakmározunk és másnap ugyanez a forgatókönyv zajlik le, annyi különbséggel, hogy a bűntudat miatt sokkal rosszabb lelkiállapotba kerülünk.

Ha nem szeretnél ilyen vagy hasonló helyzetbe kerülni, akkor jobban teszed, ha az egész hozzáállásodon változtatsz, mert így a betervezett nagy életmódváltással kapcsolatos elméletedet sutba dobhatod, és biztos lehetsz benne, hogy ilyen megközelítéssel soha nem lesz karcsú, formás és izmos testalkatod. Mit tehetsz? Először is kőkeményen el kell határoznod, hogy változtatni akarsz az életeden és szinte az egész életedet meg kell reformálnod. Nem elég eldönteni, hogy hetente három órát edzeni fogsz, változtatni kell a sporthoz fűződő viszonyodon, mert hiszen a jövőben csak benne bízhatsz, csak a rendszeres testedzés biztosítja számodra az egészséget, a boldogságot és a megelégedettséget. Ha soha életedben nem sportoltál, akkor csak kis lépésekkel haladj előre, és ne rögtön egy haladóknak szóló edzésprogramot dolgozz ki magadnak. Kezdetnek nem rossz, ha gyalog mégy dolgozni vagy a suliba, vagy egy megállóval hamarabb szállsz le a buszról és hazáig sétálsz. Majd jöhet a lépcsőzés. Se a lakásodban, se a munkahelyeden ne használd a liftet, és ahová csak teheted, először gyalogolva, majd kocogva menj el. Aztán jöhet az edzés. Ha elhatároztad, hogy hetente háromszor „ringbe szállsz”, akkor ahhoz tartsd is magad. Eleinte elég csak 5-20 percet edzeni, majd fokozatosan növeld az edzésidőt. Ahogy a tested hozzászokik a terheléshez, úgy leszel lelkileg is egyre kiegyensúlyozottabb. Ha esetleg még konkrét célod is van – fogyás, részt venni egy sportversenyen –, akkor ez elég motivációs tényező lehet számodra. Vagy lepd meg magad minden hónap végén valami apróssággal, de csak akkor érdemled meg a jutalmat, ha soha nem hagytál ki egyetlen edzést sem.

Gondold végig! Reggel vagy este vagy aktívabb? Hiába határozod el, hogy reggelente fogsz edzeni, ha csak ébredés után két óra múlva vagy életképes. Próbáld az életritmusodhoz és önmagadhoz igazítani az edzéseket, így sokkal energikusabb is leszel.

Ne csak sportolj, étkezz is egészségesen! Ez a duó ugyanis nagyon sokat segít neked abban, hogy megszabadulj a súlytöbbletedtől, és hogy testileg és lelkileg egészséges maradj. Amikor már láthatóvá válnak az eredmények a mozgásnak és az egészséges táplálkozásnak köszönhetően, akkor már sokkal könnyebben ráveszed magad az edzésekre. Főleg ha ez még azzal is társul, hogy egyre jobban érzed magad a bőrödben.

Az is lényeges, hogy milyen edzésformát választottál. Csak azért ne tedd le a voksod egy bizonyos edzésfajta miatt, mert az nagyon trendi. Sportolj, de ez ne legyen teher a számodra. Ha nem szeretsz futni, akkor az egymás után rótt körök hamar kihoznak a sodrodból. Ha nem szeretsz csoportosan edzeni, akkor ne iratkozz be spinningre. Ha beleuntál abba, amit csinálsz, akkor válts. Hónapok óta kerékpározol és eleged van az egészből? Akkor éppen ideje, hogy kitalálj valami mást. A változatosság szintén fenntartja a motivációdat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*