Fiatal férfi mellett alszik egy cirmos kiscica, odabújva a az arcához.

Mai rohanó világunkban sokan küzdenek alvásproblémákkal. Ha gyorsan szeretnél elaludni, akkor elalvás előtt mozogj egy keveset! Már tízpercnyi aerob edzés, gyaloglás vagy kerékpározás is drámai módon javítja az éjszakai alvás minőségét, különösen akkor, ha rendszeresen ráveszed magad az edzésekre. Az edzések nem csupán az alvás minőségét javíthatják, hanem az olyan alvási gondoktól is megszabadíthatnak, mint alvási apnoe vagy nyugtalanláb-szindróma.

A fizikai aktivitás miatt nem csupán jobban fogsz aludni, de ez az alvásod időtartamát is megnöveli, hiszen a mozgás csökkenti a stresszt, márpedig ha nem nyugtalankodunk semmi miatt, akkor garantáltan nem fogunk elalvás előtt órákig forgolódni.

Ha rendszeresen edzel, akkor az alvásciklusod is megfelelő lesz, így mindig kipihenten ébredhetsz. Az alvás folyamata két alvástípus ciklikus váltakozásából épül fel. Az egyik a NREM, avagy a szemmozgás nélküli alvás, a másik pedig a REM, vagyis a gyors szemmozgásos alvás. Az elalvást több, egyre mélyülő szemmozgás nélküli alvásciklus követi, amit gyors szemmozgással járó periódus szakít meg, majd az alvásciklus újra indul.

Az alvást 5 fázisra bonthatjuk. Az első NREM szakaszban még kicsit ébren vagyunk, igaz az agyhullámok aktivitása lassul, viszont izmaink állapota olyan, mint ébrenlétünk idején. A második NREM fázisban az agyhullámok tovább lassulnak, a testhőmérséklet és a szívritmus csökken, és a szemmozgás is abbamarad. A harmadik NREM szakaszban az agyhullámok aktivitása tovább csökken, de itt már a vérnyomás és az izomtónus is erőteljes csökkenést mutat. A negyedik NREM fázisban az agyhullámok nagyon alacsony aktivitással működnek, az idegrendszer is csak kicsit lesz aktív. Ez a szakasz a mélyalvás. Erre a szintre azért kell eljutnunk, hogy másnap kipihentek és üdék legyünk. Az ötödik szint a REM, amikor az agy aktivitása felerősödik, ekkor kezdünk el álmodni. Ilyenkor felébredhetünk, de nem biztos, hogy másnap emlékezni fogunk arra, hogy mit álmodtunk. Ebben a szakaszban dolgozza fel az agyunk, amelyet aznap megtanultunk, hogy aztán emlékeket alakítson ki.

A testmozgás elősegíti, hogy eljuss a mély alvás szakaszába és ez teszi lehetővé, hogy másnap üde és friss maradjál, vagyis, hogy ne aludj el egy ültő helyben, az iskolában vagy a munkahelyen. Mindezt a hatást fokozhatod, könnyedebben elérheted, ha a napfényben, a friss levegőn mozogsz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*