Narancsszínű miniruhában lévő hölgy kezeit csupasz fenekére teszi.

Mike rövid idő alatt 12 kilót hízott. Szigorú fogyókúrával megszabadult a felesleges kilóktól és még néhánytól, erőtlenné vált és elvesztette vitalitását. Mindig kimerültnek érezte magát, barátai beesett, megviselt arcát látva elkezdtek aggódni egészségéért.  Mire két évvel később önszántából feliratkozott egy fitneszprogramra, ismét felszedett 25 kilót. Hat hónap rendszeres edzést és önmérsékletet tanúsító étkezést követően újra lefogyott. Ezúttal jobban érezte magát, mint valaha, tele volt energiával, és kitűnő egészségnek örvendett.

Mi okozta a különbséget? Mike első alkalommal súlyt vesztett, míg második alkalommal zsírt égetett. Nagyon lényeges eltérés. Kutatási eredmények szerint a fogyókúra segítségével leadott testsúly jelentős hányada izom- és kötőszövet, és csak kisebb hányada a szervezetben felgyülemlett zsír. A testedzés eredménye ezzel pont ellentétes, sok zsírt éget és növeli az izomtömeget.

Ugyanez vonatkozik a cellulit esetére. Legtöbben azt gondolják, hogy csak túlsúlyos embereknél fordul elő, ezért gyakran a zsírokkal és a kóros elhízottsággal hozzák összefüggésbe. A cellulit valójában a zsírsejtek és a bőr alatti kötőszövet narancshéjhoz hasonló egyenetlen állapota, és egyáltalán nem csak túlsúlyos embereknél fordul elő. Sőt, sok érintetten egyetlen felesleges kiló sincs.

Egészen pontosan nem tudni, hogy mitől alakul ki. Szakértők szerint olyan tényezők járulnak hozzá, mint például a zsírsejtek szerkezete és a bőrben lerakódó salakanyagok. A szervezet hormonális változásai is okozhatják, de egyik összefüggés sem 100%-osan bizonyított.

Tény, hogy nőknél sokkal gyakrabban fordul elő, mégpedig azért, mert kötőszöveteik feszesebbek és merevebbek, mint a férfiaké. Hízás esetén a zsírsejtek megduzzadnak, ettől kitüremkedés látszik a bőr felszínén, ami narancshéjhoz hasonlít, ezért is nevezik a jelenséget más szóval narancsbőrnek. Fentiek miatt a nők sokkal hajlamosabbak a narancsbőrre, mint a férfiak, többek között ezért is jobban kell ügyelniük testükre és megjelenésükre.

Zsír és cellulit

Mivel sok elhízott embernél is gondot okoz a narancsbőr, általában azt hiszik, a súlyfelesleg okozza. Ugyanakkor nem minden elhízott embernél alakul ki cellulit, de hozzájárulhat ez a tényező is. A bőr irharétegében lerakódó zsír és salakanyagok magukhoz vonják a vizet a kötőszövetekből, és gömböcskéket alakítanak ki, ebből lesz a cellulit.

Mindez nagymértékben függ azonban a sejtek szerkezetétől. Ha az egyén sejtszerkezete nem hajlamos a csomósodásra és duzzadásra a felgyülemlett zsír és salakanyagok ellenére sem, akkor nem alakul ki narancsbőr. A legfontosabb, hogy feszesek és erősek maradjanak a kötőszövetek, és elkerüld a zsír és salakanyagok felhalmozódását, ha nem akarsz narancsbőrt.

Mit tehetsz ellene? Eddz rendszeresen!

Az elfogyasztott étel könnyen zsírrá változik. A zsírégetés folyamata sokkal nehezebb és időigényesebb, de elérhető 3 különböző módon:

1. ételfogyasztás csökkentése változatlan aktivitás mellett;

2. intenzívebb edzés változatlan ételfogyasztás mellett;

3. fogyókúra és intenzív testedzés kombinációja.

A rendszeres testmozgás által semlegesíthetők a passzív életmód következményei. Egy óra intenzív edzés során 300-600 kalóriát lehet elégetni. Amennyiben a napi ételadagot is csökkented 300-500 kalóriával, hetente fél-egy kilót fogyhatsz.

A testedzés mellőzése esetén napi 500-1.000 kalóriával kevesebbet kell fogyasztani azonos mértékű súlyvesztés érdekében. Nem való azonban minden kórosan elhízott embernek az edzés sem. Nagyon extrém esetben csak orvosi felügyelet mellett végezhető a kardiovaszkuláris rendszer és a kötőszövetek túlterhelésének elkerülése érdekében. Drasztikus fogyókúrába kezdeni orvosi konzultáció nélkül senkinek nem ajánlott.

Csak rontanál a helyzeten. Ugye még emlékszel Mike történetére? Ő is azt hitte, hogy a fogyókúra segítségével megszabadul a felgyülemlett zsírtól. Ehelyett izom- és kötőszövetet vesztett. Cellulitra hajlamos egyének esetén ez a veszély még nagyobb. Ha a szigorú diéta következtében kötőszövetet vesztenek zsír helyett, a bőrproblémák kialakulási esélye tovább növekszik, vagyis az alapprobléma nem oldódik meg.

Először szabadulj meg a felgyülemlett zsírtól, utána megszabadulhatsz a narancsbőrtől. Az anyagcsere 7,5%-kal történő gyorsításával égetheted el könnyen a felgyülemlett zsírt. Ez mintegy 28%-os arányt jelent, ami a megszokott mértéknél magasabb.

A narancsbőr elleni harc egyik fő ellenszere a testedzés. Eddz rendszeresen, ha meg akarsz szabadulni tőle!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*