Egészséges élelmiszerek egymás mellett.

Az összetett szénhidrátok nagyon fontosak az energiaszint fenntartásában, míg a cukros, édes ételek az energiacsökkentésben játszanak kiemelkedő szerepet. A munka, az élet, a család miatt lehet, hogy csak keveset alszunk, túl kevés időnk van önmagunkra, ellenben túl sokat stresszelünk. Ha így is van, legalább az egészséges táplálkozásra fordíts kellő figyelmet, hiszen ezzel legyőzheted a stresszt és még az energiaszintedet is megnövelheted.

Energiát az elfogyasztott táplálékokból és folyadékokból nyerünk. A három fő tápanyag, amelyek energiát szolgáltatnak, a következők: fehérjék, zsírok és a szénhidrátok. A szénhidrátoknak két típusa létezik, az egyszerű és az összetett szénhidrát. Mindkettő cukorrá, glükózzá alakul. A szervezet a cukrot lebontja a vérben, vagyis a vérsejtek a glükózt használják, hogy energiát biztosítsanak.

Az összetett szénhidrátok, mint a teljes kiőrlésű kenyér és tészták, a bab, a keményítőtartalmú zöldségekvagy a magas rosttartalmú gabonafélék a legmegfelelőbb energiaforrások szervezetünk számára, mivel csak lassan, egyenletesen szívódnak fel, így még a vércukorszintet sem emelik meg drasztikusan. Ezek a táplálékok stabilizálják a vércukorszintet, így a hasnyálmirigy kevesebb inzulint termel, mindemellett a jóllakottság érzetét keltik bennünk, így kevesebbszer és kevésbé leszünk éhesek.

Az energiatermelésben a fehérjék – csirke, pulyka, hal –, a hüvelyesek – lencse, bab – és az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok – avokádó, magvak, diófélék, növényi olajok – is fontos szerepet játszanak.

A folyadékfogyasztás is elengedhetetlen az energia fenntartásához. Vízre van szükségünk az emésztéshez és a tápanyagok szállításához és felszívódásához, hiszen ezekből is sok-sok energiát nyerhetünk. A kevés folyadékfogyasztás és a kiszáradás energiahiányhoz vezethet.

Az egyszerű szénhidrátokat korlátozni kell, mivel ezek gyorsan lebomlanak és szívódnak fel a szervezetben. Ezek csupán 30-60 percig biztosítanak energiát, aztán ez az energiaszint zuhanórepülésbe is kezd. Jobb, ha elkerülöd az édességeket, a cukros italokat, a koffeint és az alkoholt is. Legalábbis rendszeresen és nagy mennyiségben ne fogyaszd ezeket. Az alkohol egy depresszáns és energiacsökkenést eredményez. A kávé körülbelül két órán keresztül biztosít számunkra energiát, de aztán letargikussá és fáradttá tehet bennünket.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*