Izmos férfi és nő egymás mellett, kezükben egykezes kézi súlyzó.

Sokan megszállottként küzdenek azért, hogy jó alakjuk legyen. Ennek oka részben az elhízottsággal járó veszélyek felismerése. Kóros elhízottság esetén olyan sok zsírt raktároz a szervezet, hogy az egész testre, és így az ember általános egészségi állapotára kihat. Világszerte évente mintegy 2,8 millió halálos áldozatot követel a túlsúly és a kóros elhízottság, leküzdése és kezelése pedig rendkívüli kiadásokkal terheli meg minden nemzet gazdaságát.

Nagyon sok ember felismerte már azonban a minőségi, hosszabb élet reményében a normális testsúly megtartásának, kialakításának fontosságát. Az elhízottság mértékének meghatározására szolgál a BMI, vagyis a testtömegindex, amely az egyén súlyát veszi figyelembe a magasságához mérten. Túlsúlyosnak az számít, akinél a BMI 25 feletti értéket mutat, ebben az esetben javasolt a visszafogott, tudatos táplálkozás.

Az elhízás egyik oka a kalóriadús ételek fogyasztása, amely mozgásszegény életmóddal párosul. Sokan túl elfoglaltak ahhoz, hogy egészséges ételeket főzzenek, vagy egyáltalán bevásároljanak. Fejlett, iparosodott országokban ennek társadalmi okai vannak, az egyénre a mindennapok során túl nagy nyomás helyeződik. Mivel az emberek többségének nincs ideje otthon étkezni, inkább magas kalóriatartalmú gyorséttermi fogásokat választanak. Világszerte számos kezdeményezés keretében hívták fel az utóbbi időben a gyorséttermi láncok figyelmét az alacsonyabb zsírtartalmú ételkínálat kialakításának fontosságára, étlapjuk nagyrészt azonban még mindig kalóriadús ételeket tartalmaz.

Az álomtest eléréséhez tisztában kell lenned a különböző tudatos táplálkozást népszerűsítő programokkal, a fogyókúrák sokszínűségével, és azzal, hogy ezek közül melyek igazán hatásosak. Ez némi kutatómunkát igényel. A világhálón számos értékes információt találsz a helyes táplálkozással kapcsolatban. Érdemes ellátogatni például az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (közismertebb nevén OÉTI) honlapjára: www.oeti.hu.

A tudatos bevásárlás is a helyes táplálkozás egyik kulcsa. Adott esetben csak megbízható partnerre van szükséged, aki figyelmeztetéssel segít megállni, hogy egészségtelen ételeket fogyassz. Csatlakozhatsz célzott fogyókúrás csoporthoz is. A csoporthoz tartozás általában kitartásra ösztönöz a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás tekintetében.

Rendszeres edzéssel még idén elérheted az általad ideálisnak vélt alakot. Nem feltétlenül kell bérletet váltanod az edzőterembe, elég, ha az otthonod környékén sétálsz vagy kocogsz. Szükséged lesz egy pár jó minőségű futócipőre, és máris elkezdheted a neked megfelelő edzésprogram kialakítását.

A megfelelő testsúly elérése sok esetben csak önbecsülés kérdése. Komoly elhatározás szükséges, de ha hiszel benne, hogy jobb formát érdemelsz, meg is tudod valósítani a célkitűzésed.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*