Edzőteremben ferde fekvenyomó padon kitoláshoz készülődik egy fiatal nő, mellette a személyi edzője segít tartani a rudat.

Időről időre nagy fogadalmakat teszünk, komoly célok megvalósítására határozzuk el magunkat. Újévkor jellemző igazán, de bizonyos események év közben is arra késztethetnek, hogy fogadalmat tegyünk. Mindenki fogadalma, célja más: jobb férjjé, feleséggé, munkaerővé válni, jobb osztályzatokat szerezni, tudatosabban gazdálkodni a pénzzel. Van, aki fogadalmat tesz, hogy megszabadul káros szenvedélyétől, például a dohányzástól, a kényszeres evéstől vagy az állandó tévézéstől. Van, akinek sikerül megtartania fogadalmát, van, akinek nem, vagy csak komoly küzdelem árán. A legtöbb érzelmi töltet talán a fogyókúrával kapcsolatos fogadalmakban van. Nem csoda, hiszen a külső megjelenés nagymértékben meghatározza az egyén önbecsülését. Vizuális társadalomban élünk, mások rólunk alkotott véleménye is nagyban befolyásolja önbecsülésünket.

A súlyfelesleg leadására vonatkozó elhatározás több szempontból is jó választás. Évente mintegy 2,8 millió halálos áldozatot követel világszerte a kóros elhízottság, hazánkban a lakosság 27%-a érintett. Dollármilliárdokban mérhető a termeléskiesés a kórosan elhízott munkaerő orvosi kezelésekhez kapcsolódó távolléte és rossz egészségi állapotának köszönhető alacsony teljesítménye miatt.

Kórosan elhízottnak az számít, akinél a súlyfelesleg és a felgyülemlett zsír olyan mértéket ölt, hogy az egészségügyi kockázatot jelent az egyénre nézve. Genetikai eredetű is lehet az elhízás, de általában több tényező játszik közre kialakulásában, ezek közé tartozik a kalóriadús étrend és a mozgásszegény életmód. Nézzük meg ezeket az okokat közelebbről.

A kalóriadús, megfelelő körültekintés nélkül megválasztott, gyorséttermi fogásokból álló étrend egyértelműen elhízáshoz vezet. Legyőzéséhez mindenképpen tudatos étrend szükséges, következetesnek kell lenni vásárláskor, és ügyelni a megfelelő kalóriabevitelre.

Az elhízás másik oka a mozgásszegény életmód. Az emberek többsége manapság a kis távolságokat is autóval teszi meg. Logikus következmény az elhízás, ha ez egészségtelen étrenddel párosul. Van azonban rá mód, hogy leküzdd ezt a jelenséget, és csodálatos alakra tegyél szert.

Legfontosabb, hogy tudatosan és egészségesen étkezz. Kellő körültekintéssel válassz vásárláskor, és tájékozódj a helyes étkezéssel kapcsolatban. A világhálón rengeteg információt és kimondottan a témának szentelt oldalt találsz (pl. www.oeti.hu).

Nélkülözhetetlen a rendszeres testedzés. Nem kell feltétlenül edzőterembe járni, választhatod a kocogást, gyaloglást, úszást is. Egyszerű fekvőtámaszokkal, felülésekkel, nyújtópadon végzett gyakorlatokkal nagyon szép eredményt érhetsz el. Ha anyagi helyzeted lehetővé teszi, fogadj fel személyi edzőt, aki segít egyedi céljaid megvalósításában.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*