Jógagyakorlat teljes plankkal kinn a mezőn.

A holisztikus fitneszmozgalom abból a vágyból ered, hogy a közönség minél jobban megismerje az elme, a szellem és a test hármas egységét. Holisztikus módon az a testmozgás legfőbb célja, hogy mindenki akarjon a saját egészségért tenni valamit, amelybe nemcsak a fizikai és a lelki, hanem a szellemi és az érzelmi egészség is beletartozik. Minél komplexebb módon tudsz foglalkozni a saját egészségeddel, annál több energiával és vitalitással fogsz rendelkezni.

A holizmus egy olyan összetett filozófia, amely azt állítja, hogy az egész nagyobb, mint a részeinek összege. A testi, a lelki, a szellemi és az érzelmi egészség nemcsak szorosan összekapcsolódik, hanem függ is egymástól, és még akkor is képesek egymást befolyásolni, ha „erőszakos módon” felosztják azokat.

A fitneszgyakorlatok fitté tesznek, de ettől azért jóval több mindent kaphatsz a fitneszóráktól: jólétet és megelégedettséget. Vagyis nemcsak fizikailag, hanem lelkileg és érzelmileg is jól fogod magad érezni.

Mint ahogy felfedezték, hogy az egészségünket is holisztikusan kell kezelni, így a fitneszt is. A fitnesz sokkal többet jelent annál, mint azt, hogy két darab kétkilós súlyt a fejünk fölé tudunk emelni. De több annál is, hogy 5 vagy 10 kilométert le tudunk futni. A holisztikus alkalmasság magába foglalja a fizikai, az érzelmi, a mentális és a szellemi jólétet, és túlmegy azon a gyakorlaton, amelyet egy edzőteremben kaphatunk.

A fizikai alkalmasság a holisztikus alkalmasság fontos része. Annak érdekében, hogy megőrizzük az ideális testsúlyunkat, a felnőtteknek legalább heti 150 perces mérsékelt aerob gyakorlatot – túrázás, kertészkedés, jóga – vagy 75 perces intenzív aerob gyakorlatot – kerékpározás, futás, úszás – kell elvégezni.

Az érzelmi fitnesz az a képesség, hogy képesek vagyunk megbirkózni mindennel, ami csak az utunkba jön. Aki erős érzelmileg, tudja, mikor kell keményen küzdeni, de nem szégyell segítséget sem kérni. Az érzelmi fitneszbe beletartozik, hogy tudjuk, hogyan hat a stressz az életünkre és hogyan kell megküzdenünk vele. Azok az emberek, akik szeretik önmagukat, kiterjesztik ezt az elfogadást a partnerükre és a gyermekeikre is. Néhány ember a művészethez fordul, mások kreatívkodnak, megint mások önkénteskednek, és az emberek egy negyedik csoportja a barátaikra vagy a családtagjaikra támaszkodik, hogy alkalmasságulat az érzelmi fitnesz terén fejleszteni tudják.

Fontos, hogy ne csak a testünket fejlesszük, lényeges, hogy az elménk is sokáig éles maradjon. A holisztikus egészségügyi terv fontos részét kell, hogy képezze a szellemi képességek kondicionálása, fejlesztése. Még akkor is, ha jelenleg nem szenvedünk demenciától vagy Alzheimer-kórtól, az agyunk is kezd veszíteni erejéből és a korábbi funkcióit sem tudja ellátni, ha nem foglalkozunk eleget vele. A fejtörők, a keresztrejtvények, a sok alvás elősegíti, hogy az agyunk is megőrizze alkalmasságát.

A szellemi alkalmasság a világ dolgainak a megértését foglalja magába, de azt is jelenti, hogy kedvesek és könyörületesek tudunk lenni, és mi magunk is törekszünk arra, hogy jobb emberekké váljunk. Az imádság és a meditáció segíthet, hogy őszinte és jó emberekké formálódjunk az emberekkel való mindennapi kapcsolatainkban. A szellemi alkalmasság azt is jelenti, hogy hallgatunk a megérzéseinkre és a testünk jelzéseire.

Ahhoz, hogy sokáig egészségesek maradjunk, meg kell vizsgálnunk a fitnesz minden aspektusát, beleértve a fizikai, a mentális, az érzelmi és a szellemi alkalmasságot. A holisztikus alkalmasság javítása mindezen területeken csak javítani tud az életünkön.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*