Asztalon kék húsvéti tojások és barkaágak.

A húsvét sok mindenki számára jelent örömet, hiszen ilyenkor sok időt tölthetünk a családunkkal és jókat pihenhetünk szeretteink körében. Azonban sajnos vannak olyanok, akik még ezen az ünnepen sem képesek mellőzni a stresszt az életükből és nehézséggel küzdenek, amely persze a lelkiállapotukra is negatívan hat. Ezek az emberek már az ünnepre való készülődés során elkezdik az aggódást. Számukra gondot jelenthet az időhiány és ezért fogalmuk sincs, hogy mikor és hogyan végezzék el a tavaszi nagytakarítást, hogyan tegyék rendbe a kertet, milyen ételeket vásároljanak, és mikor szakítsanak erre időt. De gondot jelent az is, hogy milyen menüt készítsenek ezen a szép ünnepen, amivel boldoggá tehetnék a vendégségbe érkező családtagjaikat és barátaikat. Így mire húsvét napja felvirrad, már nem igazán tudják élvezni ezt a csodálatosan szép ünnepet, hiszen tele vannak görccsel, feszültséggel és a bennük megbújó aggodalom akár a pánikig is fokozódhat.

Az ilyen aggódós emberek nem tudják lazán venni az életet, számukra egy ilyenfajta megvendégelés felér egy hegymászással. Ezt a fajta érzést, ezt a szorongást és rettegést csak az értheti, aki már átélte ezt életében legalább egyszer. Ha ilyen problémáid vannak, mindenképpen nagyon fontos, hogy valahogy legyűrd magadban az ellenérzéseket és a félelmet, hiszen a szeretteid szeretnek téged és ezek a családi és baráti összejövetelek mindenki számára felemelő élményt nyújtanak. Neked is szükséged van a szeretetre, amely a szeretteid szívéből árad feléd, ezért már megéri összeszedni magad és feloldani valahogy a benned tomboló feszültséget.

Ünnep előtt állj meg egy pillanatra és gondold végig, hogy mi az, amit szeretnél és mi a legjobb a számodra. Gondold végig, mennyire jó lenne, ha neked is egy fantasztikus ünneplésben lenne részed és ezeket a nagyszerű pillanatokat azokkal tölthetnéd el, akik a legkedvesebbek a számodra. A legtöbb lelki gondokkal küzdő ember ilyen és ehhez hasonló helyzetekben megpróbál úrrá lenni a mentális problémáin és minden igyekezetével azon van, hogy boldoggá tegye a körülötte lévő embereket és ő maga is próbálja magából a maximumot kihozni. Ha a rokonaidnak elkezdesz magyarázkodni, hogy húsvétkor miért is nem akarod őket meglátogatni, vagy miért találnak zárt ajtókat, ha hozzád kívánnak vendégségbe menni, nem biztos, hogy megértik, és azt fogják gondolni, hogy velük van valamilyen gondod, bajod. Persze lehet, hogy elsőre nem tolerálják vagy nem értik meg annyira a betegségedet, hiszen sokan a depressziót, a szorongást még mindig nem tartják valódi betegségnek. Furcsa, mert ha azt mondanád, hogy éppen nemrégiben diagnosztizáltak nálad valamilyen komoly betegséget vagy influenzás vagy, akkor mindenki megértené és átérezné a helyzetedet, de a lelki, pszichés betegségeket még mindig nem nagyon fogadja el az emberek többsége, mert nem ismerik, mert nem tapasztalták meg ennek az árnyoldalait. Hidd el, én megértelek. Ennek ellenére is azt gondolom, hogy neked is jár egy kis szünet, egy kevés szabadság, így legalább az ünnepekre próbáld meg felfüggeszteni az aggódást és a szorongást.

A húsvétnak mindenki számára egy békés és örömteli időszaknak kellene lennie. Ha mentális problémával küzdesz, talán ez egy alkalmas pillanat arra, hogy mindenkivel tisztázd a betegséged és elmondd a szeretteidnek, hogy ez mennyire befolyásolja és meghatározza az egész életedet. Hidd el, az ünnep segíteni fog neked abban, hogy a hozzád közel állók megértsék és elfogadják a gondjait, és biztos vagyok benne, hogy kedves reakciókra számíthatsz, hiszen ilyenkor sokkal nyitottabbak és elfogadóbbak az emberek. Bízom benne, hogy a húsvét a te számodra is örömteli, kellemes és békés lesz!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*