Szépen megterített asztalon gyöngyöző pohárban hideg ásványvíz.

Egy tanulmány szerin az étkezés előtt elfogyasztott kétpohárnyi víz garantálja a sikeres fogyókúrát. De miért is fontos egyáltalán a szervezetünk számára a víz? Többek között azért is van szükségünk tiszta vízre, mivel segítségével jut el az oxigén és a táplálék a sejtekhez, emellett szabályozza a testhőmérsékletet, részt vesz a táplálék energiává való átalakításában. Víz nélkül a tápanyagok képtelenek lennének felszívódni a szervezetben, és a méregtelenítési folyamatok sem tudnának víz nélkül beindulni.

A vízivás étkezések előtt javasolt és nem közben. Miért? Az étkezést követően megkezdődik a táplálékok megemésztése. Ez már a szájban kezdetét veszi, majd a belekben és a gyomorban folytatódik. Ahhoz, hogy az emésztés zökkenőmentesen legyen, fontos, hogy a gyomorban ne legyen folyadék, mert akkor annak tartalma rothadásnak indul. Bizonyára tapasztaltad már az evés utáni puffadást és gyomorégést, nem is beszélve az álmosságról, fáradtságról. Ennek az is lehet az oka, hogy ebéd közben egy csomó folyadékot magadhoz vettél, és ezzel te magad akadályoztad meg, hogy az emésztésed zökkenőmentes legyen.

Tehát az a legszerencsésebb, ha étkezés előtt félórával iszol és étkezés után körülbelül 1-2 óra múlva veszel magadhoz újra folyadékot. Mit tehetsz, ha mégis megszomjazol? Egyél olyan ételeket, amelyeknek magas a víztartalma, és akkor biztos, hogy nem fog étkezés közben szomjúság gyötörni.

A vízfogyasztás és a fogyókúra kapcsolatát vizsgálva az derült ki, hogy az étkezés előtt elfogyasztott víz segítséget nyújt a fogyni vágyóknak. Arról nem szólt a kutatás, hogy mennyit vártak az alanyok a vízivás és az étkezés között, de a legjobb, ha a fenti tanácsot megfogadva vársz harminc percet, mielőtt reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni kezdesz. A kutatásban középkorú és idősebb emberek vettek részt. A vizsgálatban részt vevőket két csoportra osztották. Az egyik csoportban lévő személyeknek a napi három étkezés előtt két pohár vizet kellett meginniuk, míg a másik csoport tagjainál csupán az alacsony zsír- és kalóriatartalmú ételek fogyasztására helyezték a hangsúlyt. Míg az előbbiek átlagosan 7 kilogrammot fogytak, az utóbbiak átlagosan mindössze 5 kilogrammot veszítettek testsúlyukból. A vízivók amellett, hogy több súlyfeleslegtől is megszabadultak, ráadásul még kevesebb kalóriát is vittek be a szervezetükbe, mivel a víz elnyomta az éhségérzetüket. A vízivó társaság tagjai arról is beszámoltak, hogy két étkezés között sem vágytak egyáltalán arra, hogy nassoljanak, mert tökéletesen jóllakottnak érezték magukat.

Amennyiben fogyni szeretnél, akkor próbáld ki te is ezt a fenti módszert. Adj magadnak három hónapot, hogy leteszteld, valóban eredményes-e a rendszeres, étkezések előtt vízivás, és tényleg veszítesz-e a testsúlyodból. Amennyiben pozitív változást tapasztalsz, ne hagyd abba vízivási szokásaidat, hiszen amellett, hogy általa súlyt veszítesz, még a testedet is hidratálod kívülről is és belülről is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*