Avokádós smoothie spenótlevelekkel.

Nagyon megszerettem az avokádót. Igaz, nem hazai gyümölcs, mégis nagyon kedvelem, mert nagyon változatosan el lehet készíteni. Lehet belőle édes és fűszeres krémeket készíteni, fel lehet használni salátákhoz, de még sütemények készítésénél is. Rendszeresen szoktam turmixitalt is préselni belőle, persze más gyümölcs és zöldség hozzáadásával. De miért olyan egészséges az avokádó? Íme 4 érv, amelyből megtudhatjuk a választ.

Az avokádó és a koleszterinszint

A magas koleszterinszint nagyon veszélyes, hiszen ilyenkor plakkok képződnek az erek falán. Ezek a plakkok megakadályozzák a normális véráramlást, ami akár halálos is lehet. Az avokádó növényi szterolokat tartalmaz. A szterolokkal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy meggátolják a koleszterin véráramba történő felszívódását. Emellett az avokádó nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Többek között van benne E-vitamin, magnézium, C-vitamin, folát és cink is.

A szívbetegség megelőzése avokádóval

A szívbetegségek egyik kiváltó oka a telített zsír mértéktelen fogyasztása. Tanulmányok arról számoltak be, hogy ha a telített zsír jelentős hányadát telítetlen zsírra cseréljük, akkor nagyobb az esélye a szívbetegségek kockázatának csökkentésére. Mindemellett a mediterrán diéta többi eleme is segíthet, nem csak az egyszeresen telítetlen zsírok, mint például az extra szűz olívaolaj – hiszen ezek az úgynevezett jó zsírok csökkentik az anyagcsere-szindróma kockázatát. Márpedig ha ennek csökkennek a kockázatai, akkor a szívbetegség esélye is minimalizálódik.

Még a vércukorszintre is kedvezően hat

Az avokádó a vércukorszintre is kedvezően hat. Az avokádóban lévő telítetlen zsír és rost jelentősen lelassítja az emésztést. Miért is jó ez? Azért, mert így segít stabilizálni a vércukorszintet. Ha a vércukorszint nem ingadozik, kisebb az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának.

A haj egészségesebb és fényesebb lesz az avokádótól

Az avokádó a hajat is sokkal egészségesebbé varázsolja. Belülről is táplálja a hajhagymákat, de pakolást is készíthetünk belőle. Keverj össze egy kisebb, pépesített avokádót egy-két evőkanál búzacsíraolajjal és tedd fel a hajadra pakolásként, majd vegyél fel egy zuhanysapkát. Fél óra múlva a szokásos módon moss hajat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*