Egy álombéli segítség kép megjelenítése.

Az imagináció nem más, mint az emberi gondolkodás egyik formája, vagyis álmaink nyelvének is nevezhetnénk. Létezik irányított imagináció, amely a pszichoterápia egyik technikája, ezt csak és kizárólag képzett szakember végezheti. A pszichoterapeuta abban nyújt segítséget, hogy segít elsajátítani a páciensnek, hogyan tud eljutni a saját, belső képi világába, és abban is segíthet, hogy mindezt hogyan is tudja a saját maga hasznára fordítani. Az imagináció segítségével sikeresen megismerheted azokat az akadályokat, amelyek az életedet problémássá teszik. Viszont ha valaki tudja, hogy a mi a gátja a boldogságának, vagy hogyan teheti problémamentessé az életét, vagyis megismeri és a lelki szemei előtt látja a probléma gyökerét, akkor sokkal hatékonyabban képes orvosolni azt, ezáltal sokkal boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá válhat az élete. Amikor valaki egy pszichoterapeuta segítségével elsajátítja a módszert, akkor bármilyen probléma esetén saját maga a saját otthonában is alkalmazhatja ezt a technikát, hogy „lélekutazást” tegyen, és ennek segítségével rendezze az életét.

Az imagináció mint fogalom a latin imago szóból fakad. A szó jelentése látszat, kép és hasonmás. A pszichológiában gyakran alkalmazzák ezt a meditációs eljárást. A páciens ellazult, relaxált állapotba kerül a szakember segítségével. Az imagináció lehetővé teszi, hogy a páciens lelkében zajló pszichés folyamatok képek formájában nyilvánuljanak meg, vagyis így egy-egy érzés vagy lelki folyamat szinte láthatóvá, kézzel foghatóvá válik. A felszínre tört élmények tudatosulnak és azok integrálódnak.

Mégis mi az, amiben az imagináció segíthet? Általa megismerhetjük a saját érzelmeinket és viselkedésünket. Amennyiben valamelyik nem helyes, akkor képesek leszünk azon változtatni. Vagyis módosítani tudunk a nem éppen helyes szokásainkon, vagy azokon a viselkedési sémánkon, amelyek lehetetlenné teszik, hogy megtaláljuk a boldogságunkat, vagy amelyek meggátolnak abban, hogy az életben minél kevesebb fájdalom és boldogtalanság érjen bennünket. Mivel ennek segítségével pozitív irányba változunk, így az életünk is egy jobb fordulatot vesz. Elképzelhető, hogy így kevesebb nehézséggel kell a jövőben szembenéznünk, ha mégis akadályba ütközünk, akkor már megerősödve, sokkal egyszerűbben leszünk képesek megoldani a problémáinkat.

Az imagináció megtanít relaxálni, és ezzel képesek leszünk az életünkben bekövetkező nehéz helyzeteket nemcsak elviselni, hanem meg is oldani. Ez a módszer energiát ad, a segítségével mozgósítani tudjuk erőtartalékainkat és még a fájdalmunk is csillapodni fog. Az imagináció megmutatja, hogy egyes betegségnek mi a jelentősége az ember számára, de még a fizikai gyógyulást is megtámogatja. Ezt a technikát gyakran alkalmazzák a tanulási vagy munkahelyi teljesítmény fokozására is. Az imaginációs technikát egyéni és csoportos meditációban is lehet végezni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*