Indiai tömjén felszálló füstje egy díszes edényből.

Az indiai tömjénbalzsamfa (Boswellia serrata) őshazája Indiában van. Tömjént azonban már az ókori egyiptomiak is használtak vallási szertartásokon, hogy spirituális képességeik és készségeik kibontakozhassanak. Indiában nagy múltja van a tömjénégetésnek. Még a mai időkben is a hindu és a buddhista szertartásokon égetnek tömjént, mert hisznek varázslatos erejében. A tömjén azonban a keresztények világában sem új keletű, hiszen tömjént a körmenetek és az istentiszteltek alkalmával is használnak, ahol a tömjén felszálló füstjének jelentése van. Mégpedig azt jelenti, hogy a templomban összegyűlő és imádkozó hívek Istenhez szóló szavai, imádságai a tömjénhez hasonlóan elérnek az ő urukhoz, istenükhöz. De Jézus születésekor is említést tesznek a tömjénről mint drága ajándékról, amellyel a napkeleti bölcsek ajándékozták meg a kisdedet.

A tömjént az indiai tömjénbalzsamfa kérgéből nyerik. A tömjén egy fényes, sárgás-vöröses-barnás anyag.

A tömjént az aromaterápiában is hasznosítják sok helyen. Az indiaiak szentül hisznek abban, hogy a tömjén illóolaja segítséget nyújt a lelki megtisztulásban, de segíti az ellazulást és még a fejfájást is csillapítja. Hisznek abban, hogy megnyugtatja az elmét, használatával rövid időn belül el lehet érni a meditatív lelkiállapotot és antidepresszánsként is alkalmazzák. Az indiaiak gyakran meditálnak, ilyen alkalmakkor pedig a tömjén az egyik elmaradhatatlan kelléke a meditációknak és a vallási szertartásoknak.

Indiában nagy jelentősége van az ájurvédikus gyógyászatnak, ahol rendszerint tömjént is használnak. A tömjén szerepet kap a reumás és ízületi panaszok enyhítésében és gyógyításában is, hiszen a tömjén olyan vegyületeket tartalmaz, amely hatékonyan képes csillapítani a különféle gyulladásokat. A tömjénnek kettős, azaz hevítő és hűtő hatása van. Mivel serkenti a vérkeringést, ezért hevítő gyógynövénynek számít, viszont hűtő hatását annak köszönheti, hogy képes csökkenteni a szervezetben kialakuló gyulladásokat.

A tömjénnek mindezeken kívül hurutoldó, regeneráló és hegesítő hatása is van. A tömjén antimikróbás hatással is bír, sikeresen gyógyítja a sebeket. Indiában bőrápolásra is használják a tömjén olaját, hiszen gyakori használata életteli bőrrel ajándékoz meg bárkit és késlelteti a ráncok megjelenését, kialakulását.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*