Testépítő rúddal bicepszgyakorlatot végez az edzőteremben.

Aki a jövőben testépítéssel szeretne foglalkozni, vagy legalábbis tervei között szerepel, hogy az elkövetkezendő időben elkezd edzeni és ennek érdekében hetente 3-4 alkalommal szorgalmasan lejár majd az edzőterembe, gyakran kerül abba a dilemmába, hogy edzésprogramjában a gépekkel vagy a szabad súlyokkal végzett edzés szerepeljen. Nos, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, habár azt több tanulmány is alátámasztotta, hogy a szabad súlyokkal végzett edzések eredményesebben erősítik a testet és hatásukra a tömegnövelés is látványosabb, mint a gépeken végzett edzések.

Súlyzózás közben sok idegpálya és izomrost dolgozik és a súlyok emelgetése közben sokkal nagyobb szükséged van az egyensúlyérzékedre, amely értelemszerűen fejlődik is az edzések során. De ugyanez lesz jellemző a motoros képességeidre is, hiszen a gyakorlatok végrehajtása közben ügyelned kell a helyes kivitelezésre, közben folyamatosan mozogsz, jobbra és balra dőlsz.

A gépek nem tesznek lehetővé annyi és változatos feladatsor elvégzését, mint amennyit a szabad súlyok megengednek. Ez viszont egy idő után gátat szab a fejlődésnek, vagyis sem az erődet, sem az izomzatodat nem leszel képes egy bizonyos pont elérése után tovább fejleszteni.

Akinek nem megfelelőek a motoros és koordinációs képességei és az egyensúlyával is gondok vannak és még kezdő a súlyok emelgetésében, mindenképpen a gépeken kezdje el az edzésprogramját, mert ennek egyik előnye a biztonság. Szinte nulla az esélye annak, ha elfáradtál, hogy a fejedre esik a súlyzó, ellentétben a szabad súlyos gyakorlatokkal, ahol szükség is van személyi edző vagy egy kedves edzőtárs segítségére, ha nem szeretnél egyes gyakorlatok végzése közben balesetet szenvedni.

A gépeken végzett edzés a koordinációs képességeket és az erőt sem fejleszti kellőképpen, nem úgy, mint a szabad súlyokkal végzett tréning. Hiszen a gépek egy rögzített síkban mozgatják a végtagokat, nem úgy, mint a kézi súlyok, amelyek lehetővé teszik, hogy a végtagok úgy mozogjanak, ahogyan a saját ívük azt megengedi és lehetővé teszi.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*